Egészben sült zeller Ottolenghi módra sütőtökpürével - Valentin-napi szezonális menü










Hozzávalók
Leírás
Egészben sült zeller:
- Előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
- Az egész zellergumóknak levágjuk az alját, hogy egyenesen álljanak, majd egy sütőpapírba bélelt tepsibe állítjuk őket. Egy éles késsel hússzor-hússzor megszurkáljuk a zellereket minden oldalukon.
- A koriandermagot finoman összetörjük egy mozsárban, majd hozzáadjuk a sót. A zellereket meglocsoljuk az olajjal, majd finoman beledörzsöljük minden oldalról a korianderes sót.
- Két és fél, három órán keresztül sütjük, amíg a zeller teljesen megpuhul, fél óránként megöntözve a kisülő olajával.
Sütőtökpüré:
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- A sütőtököt héjával együtt feldaraboljuk, egy sütőpapírba bélelt tepsibe helyezzük őket és meglocsoljuk az olajjal. Addig sütjük, amíg enyhén barnulni (karamellizálódni) kezd a teteje.
- A megsült és kihűlt tököt kikanalazzuk a héjából, sóval, chilivel, tejszínnel együtt turmixgépben összepürésítjük. Igény szerint sóval, citromlével kerekítjük ki az ízeket.
A Valentin-napi menüt Vida Kata, a Babramegy blog szerzője állította össze. Külön-külön is megfőzhetőek, azonban együtt, a levessel, salátával és a desszerttel adnak egy kerek, harmonikus menüt.
Fotó: Kőfaragó Zsuzsi