Programunk az óvodás korosztály fogékonyságát szeretné kihasználni. A foglalkozások  során a gyerekek megtudhatják, hogy miért fontos, hogy honnan származik az étel, amelyet megeszünk, miért jó, ha kevés csomagolást viszünk haza és inkább piacon vesszük a gyümölcsöt a szupermarket helyett. A gyerkőcök megismerkedhetnek a hulladékszelektálással és a komposztálás folyamatával is. Rendszerint közös élmény a foglalkozás végén az ültetés vagy a textilszatyor nyomdázás.

Minden gyermek számára sokkal maradandóbb az a tudás, amelyet résztvevő cselekvés során sajátít el. Ezért a program kialakításakor kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a foglalkozás párbeszéd és aktív játék alapú legyen.

A program bemutatkozója innen letölthető.

“Gyerekes” tippjeinket pedig ezen az oldalon találjátok.

Felelős Gasztrohős Palánták program

Az egy alkalmas Palánta program ára 600 Ft/fő.

Ültetéssel vagy kézműveskedéssel kombinált program: 900 Ft/fő.

3-4 alkalmas programot is vállalunk, ennek ára egyeztetést igényel.

A programra az óvodák Méhes Viktóriánál jelentkezhetnek: 
palantak@gasztrohos.hu 
+36 20 265 4811

Palánták foglalkozáson részt vett gyermekek szüleinek

Kedves Szülők!

Gyermekeitek a foglalkozáson az alábbi területeken szerez tudást:

Mi, hol terem?

  • gyümölcsök, zöldségek ismerete rajzos kártyákkal
  • hol teremnek ezek a gyümölcsök? – Magyarországon vagy messze innen, aminek utaztatása környezetszennyező

Melyik élelmiszert vegyem és hol?

  • Csomagolt élelmiszerek okozta környezeti károk szemben a nem csomagolttal
  • Piacon kapható élelmiszerek és a szupermarketek termékeinek összehasonlítása környezetvédelmi szempontból 
  • Vászonszatyor, doboz használata a piacon és a boltban egyaránt

Hulladékszelektálás 

  • Hogy gyűjtsük szelektíven a hulladékot, mit hova dobjak?

Komposztálás

  • Mit lehet tenni a krumplihéjjal, almahéjjal, csutkával?  Mi az a komposzt, hogyan változik az almahéj földdé.

A foglalkozásokon kétféle kézműves tevékenységet végzünk:

  • textil szatyor nyomdázás: gyermeked egy általa nyomdázott textil szatyorral tér haza. Nyugodtan vidd ezt magaddal a következő vásárláskor és használd a nejlon zacskó helyett, hogy ne terheljük a környezetünket felesleges hulladékkal. A szatyrok nagy része újrahasznosított anyagból készült, így ezzel sem terheltük feleslegesen a környezetet. Ha tetszik a szatyor, vásárolhatsz is tőlünk 600 Ft/db áron, írj nekünk a palantak@gasztrohos.hu email címen. 
  • fűszernövény ültetés: gyermeked egy cserépnyi földdel tér haza, amiben petrezselyem, vagy bazsalikom, vagy menta van ültetve/dugványozva. Kérlek figyelj oda a növény gondozására, hogy gyermeked láthassa, ahogyan kihajt a kis palánta, majd fogyasszátok egészséggel!

FELELŐS GASZTROHŐS ÓVODAPEDAGÓGUS KÉPZÉS

2020 tavaszától elérhető a fenntartható étkezésről szóló Gasztrohős Palánták Óvodapedagógus-képzésünk, online tanfolyam formájában! 
Az óvodai nevelésben egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelmi érzékenyítés, amelyben szervezetünk, a Felelős Gasztrohős Alapítvány 2017 óta nyújt segítséget az óvodáknak. Gasztrohős Palánták Programunk kapcsán több ezer gyerekkel és több száz pedagógussal találkoztunk, amely során megtapasztaltuk, hogy a környezetvédelemnek az étkezéssel kapcsolatos dimenziója kevésbé ismert, s az óvodapedagógusok közül is sokan jelezték, hogy örülnének ilyen irányú ismereteik bővítésének. 
Éppen ezért hoztuk létre online képzésünket, amelyben egy - a fenntartható étkezéssel, bevásárlással kapcsolatos - rendszerezett tudásanyag mellett játék- és foglalkozásötletekkel segítjük a pedagógusokat. A tanfolyam saját tempóban, időkorlát nélkül elvégezhető, egy záróteszt kitöltését követően névre szóló oklevelet kapnak a pedagógusok. Ezzel azon óvodáknak, ahol jártunk már programunkkal, a további elmélyítést segítjük, ugyanakkor - mivel kapacitás híján nem jutunk el minden intézménybe, ahol erre igény lenne - látogatásunk nélkül is értelmezhető és alkalmazható tudást biztosít. További, intézményi szintű megoldásokat is ajánlunk a tanfolyam keretein belül. 
A tanfolyam ára 4000 Ft/fő, és lehetőség van ajándékkártya vásárlására is, így akár jutalomként is adható. Regisztrálni itt , online ajándékkártyát vásárolni itt lehetséges. 

Támogatók


BP Digital támogatásának köszönhetően idén két csoport számára tudunk
kedvezményesen foglalkozást tartani.