Rendhagyó tanóra keretén belül megismertetjük az iskolásokat a fenntartható és tudatos táplálkozás és fogyasztás alapjaival: átvesszük velük, miért jó helyi, szezonális alapanyagokat vásárolni; megmutatjuk nekik, hogy miért jó, ha tudatosan, tervezetten vásárolunk és inkább piacon vesszük az alapanyagokat a szupermarket helyett. Megtanítjuk nekik, hogy miket figyeljenek a termékek csomagolásán, illetve a vásárláshoz kapcsolódóan mélyíthetik ismereteiket a hulladékszelektálás terén is. Felhívjuk figyelmüket az ételpazarlás kerülésére és ehhez kapcsolódóan beszélünk a komposztálásról is. A témakörök hasonlóak alsóban és felsőben, de tudásszintjüknek megfelelően eltérő nehézségű feladatokat kapnak.

A második órán tartott választható kézműves foglalkozáson közös élmény a fenti témakörökhöz kapcsolódó kézműves tevékenység, melynek eredményével együtt remélhetően az üzenet, információ is hazajut a családokhoz és beszélgetést indít el szülő és gyermek között.

Korosztálytól függetlenül minden gyermek számára sokkal maradandóbb az a tudás, amelyet résztvevő cselekvés és élmények során sajátít el, ezért a program kialakításakor kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a foglalkozás párbeszéd és aktív játék alapú legyen.

A program bemutatkozója innen letölthető, amelyben megtalálható az alsós és felsős tematika külön, a választható kézműves tevékenységek felsorolva és a foglalkozás díja.

Gasztrohős Diák PróbatÉtel

ismeretterjesztő kalandpálya

A program során két-három kollégánk vezetésével a diákok 1,5-2 órában élvezhetik a fenntartható étkezéssel és a zöldebb hétköznapokkal kapcsolatos kalandos feladatokat.

A résztvevők számát és az akadálypálya elemeit bizonyos kereteken belül rugalmasan tudjuk változtatni az intézmény igényeinek megfelelően. Illetve olyan alkalmakon, amikor konkrét csapatokat nehéz lenne kialakítani – például egészség napon vagy családi napon – akár egyéni játékként is működnek az elemek az intézmény által kijelölt helyen.

A játék menete

A Diák PróbatÉtel során 3-6 fős csapatokat alkotunk. Az akadálypálya hat elemből áll, melyek között forgószínpadszerűen haladnak a csapatok. Az állomások röviden a következőek:

  • A hazai termények felismerését és szezonalitását tesztelő mágneses évkerék;
  • Egy átlagos háztartásban fellelhető hulladék útját szemléltető mágneses labirintus – a csapatnak kell kitalálni, mi hova kerül és közös munkával el is kell helyezni a hulladékot;
  • A fenntartható táplálkozáshoz tippeket adó ügyességi játék – a „superfood”-nak kikiáltott élelmiszerek ismeretét, ügyességet és csapatkoordinációt igénylő feladat;
  • “Világmegváltó Menüsor” – Ebédmenü tervezése fenntarthatósági szempontok alapján.
  • A diákok által kedvelt termékeken megtalálható védjegyeket bemutató látványos párkereső, kakukktojással.
  • Az étkezést több szempontból körbejáró, érdekességekkel tűzdelt tesztsorok segítségével ismerhetnek meg új információkat a résztvevők.

A játék elején és végén az összes résztvevőt bevonó feladatokat adunk.

Először közösen hangolódunk a feladatokra egy, a játékosok környezetvédő oldalát feltáró párkereső feladattal, amiben ki kell deríteni, kire igaz az adott állítás a csapatból: például komposztál, szelektíven gyűjti a hulladékot otthon, Húsmentes Hétfőt tart.

A pálya végén, amikor összegyűlünk egy közös zárásra, a Zöld-Sors-Kerekét megpörgetve mindenki húzhat egy egyedi zöld kihívást, melyet a következő hetekben teljesíthet.

A program eddig négy középiskolában zajlott le, nyolc osztály részvételével. A visszajelzések alapján a programot érdekesnek és tanulságosnak ítélték a diákok és a kísérő tanárok is. Amennyiben többet szeretnél megtudni a programról vagy arról, hogyan rendelhető meg, kérlek jelentkezz a gasztrohos@gasztrohos.hu címen.

Gasztrohős Kalandpálya középiskolásoknak az ALDI Magyarország támogatásával

A NIOK Alapítvány, az Északi Támpont Egyesület és az ALDI Magyarország közös pályázatának keretében a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársai két budapesti oktatási intézményben, a BGSZC Széchenyi István Szakgimnáziumban és a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban tartottak játékos szemléletformáló programot. A Kalandpálya lényege az volt, hogy az osztályok közösen, majd kisebb csapatokban oldjanak meg fenntartható étkezéshez kapcsolódó feladatokat. Eközben nem csak új tudásra tettek szert, hanem jól szórakoztak és gyakorolták az együttműködést is. A játék során olyan témák kerültek feldolgozásra, mint a szezonális hazai alapanyagok, a hazai “szuperélelmiszerek”, a csomagolásokon található védjegyek vagy az étkezéshez kapcsolódó hulladékok kezelésének ismerete. A visszajelzések alapján a program keretében a diákok “játszva tanultak”, “bővítették ismereteiket” egy “nagyon jól szervezett”, “hiánypótló, nagyon gyakorlatias foglalkozás” keretében. Bízunk benne, hogy a jövőben még több intézménybe eljuthatunk. Amennyiben szeretnéd, hogy a te intézményedbe is eljussunk, jelezd szándékod a gasztrohos@gasztrohos.hu e-mailcímen.

Előadások

Interakítv beszélgetések 60 percben, magyarul vagy angolul

Számít, hogy mit eszel!

Előadás az étkezés és a környezetvédelem kapcsolatáról, amelyben a felelős étkezés alapjairól, az élelmiszer-termelés kihívásairól és veszélyeiről beszélünk. Az előadásból kiderül, hogy milyen kapcsolat van a rántott hús és az esőerdők között,
mit jelentenek a tojásokon található számok, és hogy valóban a messziről érkező superfoodok
fogyasztása-e az egészségünk titka.

A menü egyharmada

Két kiflicsücsök, egy alma, fél adag krumplis tészta – ez került a kukánkba a múlt hét folyamán. Amikor valami megszárad, megromlik, megpenészedik, akkor leginkább azt a pénzt sajnáljuk, amit az élelmiszerrel együtt kidobunk az ablakon. Valójában sokkal többet veszítünk: emberek munkáját, megélhetését, sőt, a természeti erőforrások hihetetlen mennyiségét hajítjuk ki. Ha mindez nem lenne elég, íme még egy motiváció arra, hogy megegyük, amit megvettünk: a kidobott étel jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz is! Az előadásban az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásai mellett érdekes és sokszor meghökkentő ételmentő ötletek is bemutatásra
kerülnek.

Az vagy, AHOL eszel

Jobban ízlik-e a vacsoránk, ha olyan étteremben fogyasztjuk el, amelyik odafigyel a környezetvédelemre? Mit tehet a vendéglátós és mit a vendég, ha minimalizálni szeretné ökolábnyomát miközben eszik egy jót? Hogyan érdemelhető el a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés?

Előadásunkban az elmúlt hét év hazai környezettudatos vendéglátóhelyekkel való közös munkája során szerzett tapasztalatainkat fűszerezzük előremutató és motiváló külföldi példákkal.

Depressziós vagy? Fordulj a zöldségesedhez!

Tulajdonképpen nincs abban semmi meglepő, hogy amit eszünk, az hatással van a gondolatainkra, hangulatunkra és a viselkedésünkre. A zöldség–gyümölcs-bevitel, valamint a teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és olajos magvak fogyasztása pedig nemcsak a bennük található tápanyagok, hanem a rosttartalmuk miatt is kiemelkedő fontosságú, mivel ezek a tápanyagok az egészséges bélflórát biztosítják. Az elmúlt pár év kutatási eredményei a bélrendszer és az agy szoros összefüggését mutatják (ún. mikrobiom–bél–agy-tengely), jelezve, hogy az emésztőrendszer és a mentális egészség között szoros kapcsolat állhat fenn.

Az előadást Vida Katalin tanácsadó pszichológus, a Babramegy gasztroblog szerzője tartja.

Környezetbarát étkezés utazás közben

Mindnyájan tudjuk, hogy az utazás, turistáskodás igencsak környezetterhelő tevékenységek. De lehet-e úgy utazni, hogy azzal a lehető legkevesebbet ártsunk a környezetünknek? El lehet-e kerülni az utazások során felhalmozódó műanyag csomagolásokat, ki lehet-e kerülni a PET plackos vizet és felelősen, hulladéktermelés nélkül élvezni a helyi ízeket? Előadóink egy világutazó házaspár szerint igen, ráadásul arra is számos példát mutatnak,  hogy töltheti meg a hulladékmentes étkezés igazán autentikus élményekkel nyaralásunkat.

Az előadást Kocsis Dóra és Németh Edvárd a talpalatnyi történetek utazó blog szerzői tartják, akik eddig 50 országban jártak.