A Padtárs Program rendhagyó tanóra keretében mutatja be az iskolásoknak a fenntartható, tudatos táplálkozás és fogyasztás alapjait. Közösen beszélgetünk arról, miért jó helyi, szezonális alapanyagokat vásárolni; megmutatjuk nekik, hogy miért érdemes tudatosan, tervezetten vásárolni, és miért inkább piacon vegyük az alapanyagokat a szupermarket helyett. Játékosan tanítjuk meg, hogy miket figyeljenek a termékek csomagolásán, és hova kerüljenek ezek a csomagolások, miután kiürültek. Felhívjuk figyelmüket az ételpazarlás kerülésére és ehhez kapcsolódóan beszélünk a komposztálásról is. A témakörök hasonlóak alsóban és felsőben, de a diákok - tudásszintjüknek megfelelően - eltérő nehézségű feladatokat kapnak.

A második órán tartott választható kézműves foglalkozáson közös élmény a fenti témakörökhöz kapcsolódó kézműves tevékenység. Az elkészült alkotásokkal együtt remélhetően az új tudás is hazajut a családokhoz és beszélgetést indít el szülő és gyermek között.

Korosztálytól függetlenül minden gyermek számára sokkal maradandóbb az a tudás, amelyet résztvevő cselekvés és élmények során sajátít el, ezért a program kialakításakor kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a foglalkozás párbeszéd és aktív játék alapú legyen.

A program bemutatkozója innen letölthető, amelyben megtalálható külön az alsós és felsős tematika, a választható kézműves tevékenységek felsorolása és a foglalkozás díja.