A Felelős Gasztrohős Alapítvány által kiadott minősítést azok a kávézók szerezhetik meg, amelyek folyamatosan dolgoznak a működésükhöz köthető ökolábnyom csökkentésén.

Az Alapítvány szakértői a minősített kávézóknak segítenek előnyt kovácsolni erőfeszítéseikből például médiamegjelenéseken és nemzetközi projektekben való részvételen keresztül, illetve optimalizálni többek között a hulladékkezelést, az energia- és vízhatékonyságot, és az alapanyag beszerzés módját.

Kritériumok:

  • Kizárólag magyar tej használata
  • Polisztirol csomagolóanyag kerülése és szívószálhasználat csökkentése (csak a vendég kérésére adható)
  • Vegetáriánus fogások kínálata
  • Minimum 30% hazai alapanyag használata
  • Legalább 1 bio/fair trade/direct trade kávé és tea kínálata
  • Legalább 1 környezetbarát tisztítószer használata
  • Folyamatos törekvés a környezetterhelés csökkentésére