Túrógombóc kölesből







Hozzávalók
Leírás
Elkészítés:
- 25 dkg kölest szitán jól lemosok. Két és félszeres vízben megfőzöm, először felforralom, majd közepes lángon főzöm. Kevergetem. (Kb. 20 perc.)
- Leszűröm a kölesről a vizet, ha maradt rajta. Elkeverem növényi tejjel. 1 jó nagy bio citrom reszelt héjával, 6 ek. barna nádcukorral. Hozzáadok 12 dkg rizsdarát, mindezzel együtt főzöm, állandóan kevergetve, míg besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.
- Közben kevés vaj/olajon zsemlemorzsát pirongatok, aranybarnára.
- A masszából gombócokat formálok, a morzsába forgatom. Lehet cukros darált mákba vagy dióba is.
- Tejföllel, porcukorral tálalom. (vagy növényi magföllel, akkor tejmentes is.)
Friss idénygyümölcsök, vagy gyümölcsszósz is színesétheti, ízesétheti. (20 db gombóc lett belőle.)
Készíthettek belőle "hamis túrós" POHÁRKRÉMET
, botmixerrel krémesítve, (de nem szükséges), 2 evőkanál "hamis túrót" elkevircölök 1-2 evőkanál joghurttal. Idénygyümölcsökkel, befőttel, gyümölcsszósszal is megkoronázhatjuk.
Szabó Terézia receptje

Szabó Terézia receptje