Töklekvár












Hozzávalók
Leírás
Télen át bármikor érdemes nekilátni - sütőtökből pillanatok alatt kész néhány üvegnyi pikáns édes kenyérre való.
A kisebb kockákra vágott tököt tegyük egy lábosba, öntsük föl jó félig vízzel, adjunk hozzá 10 dkg cukrot, és lefedve főzzük kb. 15-20 percig. Közben néhányszor keverjük meg, majd adjuk hozzá a kis darabokra vágott citrom és a narancsok húsát, a gyömbért, még 10 dkg cukrot, és kis lángon főzzük még 5-10 percig, majd botmixerrel pépesítsük az egészet. Mielőtt üvegekbe szedjük, kóstoljuk meg, és ha nem elég pikáns-édes, ízlés szerint cukrozzuk, fűszerezzük, majd folyamatosan keverve forrósítsuk föl, és forrón adagoljuk tiszta üvegekbe. Mehet is a dunsztba.
Másképp: Ha bio a narancs vagy a citrom, a héját is belefőzheted. Dúsíthatjuk a lekvárt 1-2 sárgarépával, almával, fűszerezhetjük gyömbér helyett vaníliarúd kikapart belsejével, csillagánizzsal vagy fahéjjal. Főzhetjük egy nem túl édesre sült tökből is, sőt ha maradt épp fél tök, abból is érdemes nekilátni – ha lehűlt, néhány kisebb üvegbe téve a hűtőben is eláll néhány hétig. Házi parasztkenyérrel az igazi.
Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány