Sült (zöldséges) paradicsomszósz











Hozzávalók
Leírás
Ezt a szószt készíthetjük csak paradicsomból, de adhatunk hozzá szezonális zöldségeket is.
Mosás után felezzük el a paradicsomokat, nagyobbakat negyedelhetjük is. Ugyanígy járunk el a cukkinivel, padlizsánnal, paprikával, ha teszünk bele. Tisztítsuk meg a hagymákat a vöröshagymát vágjuk 8 részre, a fokhagymát pedig szedjük gerezdekre. Rakjuk egy tepsibe az összes zöldséget. Ezután sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket és ráöntjük az olajat. Tegyük a sütőbe és 180 fokon, nagyjából egy óra alatt süssük készre. Néha keverjük át.
Akkor jó, ha már érezzük az illatát, és megpuhultak a zöldségek. Ha kicsit kihűlt pürésítsük botmixerrel vagy turmixgéppel.
Használható így frissen tésztához, gnocchihoz, vagy elrakhatjuk télre is. Ez utóbbi esetben egy lábasban forraljuk még kb. 10 percig, kanalazzuk sterilizált üvegekbe, a szósz tetejére pedig tegyünk olajat (ez elzárja a szószt a levegőtől, segít a tartósításban). Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Mosás után felezzük el a paradicsomokat, nagyobbakat negyedelhetjük is. Ugyanígy járunk el a cukkinivel, padlizsánnal, paprikával, ha teszünk bele. Tisztítsuk meg a hagymákat a vöröshagymát vágjuk 8 részre, a fokhagymát pedig szedjük gerezdekre. Rakjuk egy tepsibe az összes zöldséget. Ezután sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket és ráöntjük az olajat. Tegyük a sütőbe és 180 fokon, nagyjából egy óra alatt süssük készre. Néha keverjük át.
Akkor jó, ha már érezzük az illatát, és megpuhultak a zöldségek. Ha kicsit kihűlt pürésítsük botmixerrel vagy turmixgéppel.
Használható így frissen tésztához, gnocchihoz, vagy elrakhatjuk télre is. Ez utóbbi esetben egy lábasban forraljuk még kb. 10 percig, kanalazzuk sterilizált üvegekbe, a szósz tetejére pedig tegyünk olajat (ez elzárja a szószt a levegőtől, segít a tartósításban). Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.