Köleskása sósan vagy édesen












Hozzávalók
Leírás
Alapszabály: 1 rész kölest 2 rész vízben főzzünk.
A köleskása könnyen, gyorsan elkészíthető. A kölest szűrőbe téve kicsit mossuk át, csöpögtessük le. Lefedve forraljuk fel, majd mérsékelt lángon pároljuk puhára úgy, hogy a szemek ne nyíljanak szét. Ízlés szerint ízesíthető fűszernövényekkel (köménnyel, korianderrel, gyömbérrel, petrezselyemmel, bazsalikommal), finomra vágott vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal, de édesen is fogyasztható vaníliával, fahéjjal, kardamommal fűszerezve. Nyáron jól behűtve friss idénygyümölccsel, télen forrón, asztalt gyümölccsel, kompóttal, lekvárral, darált dióval, mákkal tálalhatjuk - ki, hogy szereti. Ha kicsit tovább főzzük, addig, amíg a szemek szétnyílnak, akkor kihűlve akár szeletelhetjük is a kölest.
Főételként, reggelire, vacsorára, köretként és desszertként egyaránt fogyasztható. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár pirítósra, salátákra is szórhatjuk.
Recept: Föld Napja Alapítvány - Húsmentes Hétfő kampány
Photo by Jo Sonn on Unsplash