Grillzöldségek serpenyőben













Hozzávalók
Leírás
Gyors, fűszeres, rostos és minden évszakban más színekkel, ízekkel csábít – sütőben vagy a tűzhelyen is grillezhetünk az épp kéznél lévő zöldségekből remek fogást.
Ha előfőzzük, gyorsabban és kevesebb energiával sül ropogósra, ezért a megtisztított zöldségeket vágjuk nagyobb hasábokra, szeletekre, majd a paradicsom, fokhagyma kivételével 5-8 percig főzzük (blansírozzuk) forró, sós vízben. Szűrőkanállal szedjük ki a még roppanós zöldségeket, csepegtessük le, a főzővizet tegyük félre (például a másnapi lencseleveshez).
Nagyobb serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajat, és dobjuk rá a lecsepegtetett (meg később a frissen szelt) zöldségeket, fűszerezzük sok-sok (szeletelt) rozmaringgal, ízlés szerint kakukkfűvel, oregánóval stb., és gyakran rázogatva, keverve kb. 10 percig süssük az egészet fénylő-ropogósra.
Hűvösebb napokon „grillezzünk” a sütőben. A lecsepegtetett zöldségeket tepsibe téve locsoljuk meg kevés olajjal és bőven fűszerekkel, majd egy nagyobb szedőkanállal alaposan forgassuk meg az egészet a fűszeres olajban, és mehet is aranybarnára sülni a sütőbe. (Ha előfőzés nélkül szeretnénk grillezni, akkor a tepsibe tett nyers zöldségeket sózzuk, fűszerezzük, locsoljuk meg kevés olajjal, majd alaposan keverjük össze az egészet, és süssük kb. 15-20 percig fóliával lefedve, majd fólia nélkül még kb. 20 percig, amíg aranybarnára pirul.)
Kínálhatjuk friss petrezselyemmel, bazsalikommal, vagy kaporral, korianderrel megszórva, salátákkal, zöldségkrémekkel, korianderes krumplival, kölessel vagy bulgurral, de köretként is, ahogy épp jólesik.
Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány
Photo by Nick Nice on Unsplash