Gombával és spenóttal töltött batyu (Fatayer-libanoni kalács) kapros mártogatóssal








Hozzávalók
Leírás
1. A tésztához szükséges alapanyagokat beleöntjük egy tálba, és szépen összedolgozzuk. Kicsit félretesszük, amíg elkészítjük a krémet.
2. A hagymát apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk kevés olajon, hozzáadjuk a gombát, és szépen összedínszteljük. A spenótot pici olajon megpároljuk, éppen hogy összeessen, aztán szűrőbe tesszük, és lecsepegtetjük. Mielőtt hozzáadjuk a gombához kinyomkodjuk belőle a maradék vizet. Hozzáadjuk a tehéntúrót, joghurtot, sót, meg ha valamilyen fűszerrel még megbolondítanánk, szabad az út. Végül botmixerrel néhányat nyomunk a masszába, hogy szépen összeálljon, de azért ne legyen teljesen pépes.
3. A tésztát átgyúrjuk, és kis darabokat tépünk le, teszünk hozzá kevés lisztet ha szükséges, és vékony köröket nyújtunk. Saját tapasztalat, fontos, hogy jó vékony legyen, mert bizony meg fog kelni, és duckó-buckó cipókák lesznek, ha nem vigyázunk! A kör közepére kanalazzuk a tölteléket, és összecsippentjük a massza fölött a tésztát, kis csücsköt formálva, aztán a szabad részt ismét felhajtjuk, így két másik csücsköt formálva.
Az eredeti receptben a kis batyuk teljesen be vannak zárva, de én elképzeltem, hogy majd ott szépen látszik a sült töltelék, így hagytam egy kukucskálót :)
4. A kis táskákat sütőpapírra tesszük, és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 20 perc alatt el is készül, persze kell figyelgetni, ha már barnul, akár hamarabb is kivehető.
Fotó és recept: Szőke Tamara