Gluténmentes Laktózmentes Praktikus Tojásmentes Vega Vegán
Elkészítési idő Főétel
Elkészítési idő kb. 30-35 perc
Nehézségi fok Egyszerű
Költségek Olcsó
Hány főre? 4-6 fő
Melyik évszak?

Hozzávalók

lencse 50 dkg
vöröshagyma 1 nagy
fokhagyma 2 gerezd
(olíva)olaj 2-3 evőkanál
só, bors
babérlevél 2-3
római kömény 1-1 teáskanál
dijoni mustár, tárkony, csipetnyi kakukkfű
ízlés szerint frissen facsart citromlé

Leírás

A lencse diófasírttal valódi fehérjebomba, és önmagával sűrítve, tárkonnyal, mustárral fűszerezve az íze is remek.

Az átválogatott lencsét érdemes előző este vízbe áztatni. Az apró kockákra vágott hagymát kevés vízben párolva kissé puhítsuk meg, majd adjuk hozzá a beáztatott lencsét. Sózzuk és borsozzuk, dobjuk rá a babérokat, és öntsük föl annyi vízzel, amennyi jó ujjnyira ellepi. Fedő alatt főzzük kb. 25-30 percig, amíg a lencse megpuhul. Közben ha kell, öntsünk még rá kevés vizet. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az olajat, és ízlés szerint alaposan fűszerezzük meg a köménnyel, mustárral, tárkonnyal, citrommal. Végül vegyünk ki a főzelékből egy jó merőkanálnyit és botmixerrel pürésítsük, majd a pürét visszakanalazva ezzel sűrítsük be a főzeléket. Korianderes diófasírttal tálalva valódi fehérjebomba.
Másképp: A lencséhez illik a koriander, a kömény, a menta (mindegyik jótékony ellenszere a puffadásnak), de kísérletezhetünk rozmaringgal, zsályával, majoránnával, petrezselyemmel vagy az arab Bahara fűszerkeverékkel is. Feltétként pirított hagymakarikák, sült zellerhasábok, sült céklatallérok, de pirított kelbimbó is illik a fűszeres lencséhez.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány

Photo by Shameel mukkath from Pexels