Fűszeres bableves














Hozzávalók
Leírás
A bab sokféleképpen felhasználható, kiváló fehérjeforrás. Ha tehetjük, kerüljük a babkonzerveket, mert egészségtelenül sok sót tartalmaznak.
A babot érdemes előző este vízbe áztatni (az áztatóvizet főzés előtt öntsük le). A friss vízzel felöntött babot sózzuk meg, adjuk hozzá a kockákra vágott vöröshagymát és a hasábokra vágott zellergumót. Lefedve főzzük forralásig, majd mehet bele a rövid hasábokra vágott sárga- és fehérrépa a babérlevelekkel. 10-15 perc múlva adjuk hozzá a csíkokra vágott paprikát és paradicsomot (ha nincs szezonjuk, akkor saját befőzésű lecsóalap vagy őrölt pirospaprika, szárított paradicsom, paradicsomsürítmény).
Ha a hozzávalók puhára főttek, szedjük ki a babérokat, adjuk a leveshez a karikákra vágott pórét, az apróra vágott fokhagymát, majd jöhet a fűszerezés: kevés bors, és annyi borsikafű, kakukkfű, hogy mindkettő befedje a leves felületét. Szórjunk rá egy kevés zeller- vagy petrezselyemzöldet, és aki szereti a pikáns-savanykás ízt, az a fűszerezést a tárkonnyal fejezze be. Végül keverjük hozzá az olajat, kóstoljuk meg, és ha kell, mehet bele még némi só, esetleg fűszer. Ha nem elég sűrű a leves, akkor néhány kanálnyi zöldséget lével együtt vegyünk ki, turmixoljuk, öntsük a leveshez és keverjük el. A csípőset kedvelők chilit is morzsolhatnak bele.
Recept: Föld Napja Alapítvány - Húsmentes Hétfő kampány
Photo by Christina Rumpf on Unsplash