Gyümölcsös Laktózmentes Tojásmentes Vega
Elkészítési idő Desszert
Elkészítési idő 90 perc
Nehézségi fok Egyszerű
Költségek Megfizethető
Hány főre? 4 fő
Melyik évszak? Tavasz, Nyár, Ősz

Hozzávalók

Leírás

A tejet a vízzel feltesszük forrni, beletesszük a cukrot, a vaníliát, a sót. A kölest átöblítjük, és a felforrt tejhez öntjük. Gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg elforrja a levét. Ekkor félrehúzzuk a tűzről, belereszeljük a citrom héját, és belefacsarjuk a levét, összekeverjük, és visszatesszük a tűzre pár percre, amíg a citrom levét is felveszi a massza. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.
Amíg a köles hűl, elkészítjük az öntetet: 4 evőkanál növényi joghurtot összekeverünk 1-2 evőkanál homoktövis velővel, 1 evőkanál propoliszos mézzel, és a friss kakukkfű leveleit belemorzsoljuk. Propoliszos méz helyett bármilyen más méz is használható, de a propolisz virágos íze remekül harmonizál a citromillatú kakukkfűvel és a homoktövis savanykás ízével. Az öntetet tálalásig a hűtőbe tesszük, hagyjuk az ízeket összeérni.
A zsemlemorzsát száraz forró serpenyőbe tesszük, hozzátesszük a cukrot, és sűrű kevergetés közben aranybarnára pirítjuk, majd egy nagyobb, lapos kerámiatányérra öntjük, hogy ne piruljon tovább és gyorsan kihűljön.
Miután kihűlt a köles massza, gombócokat csinálunk: egy evőkanálnyi masszát szétnyomunk a tenyerünkben (érdemes picit bevizezni a kezünket előtte), beleteszünk egy szem epret, beburkoljuk a masszával és golyókat formázunk, a golyókat a zsemlemorzsára helyezzük, és miután az összessel készen vagyunk, meghempergetjük őket a morzsában.
A kakukkfüves homoktövis öntettel meglocsolva tálaljuk, apróra vágott friss mentával és kakukkfűvel díszíthetjük.

Galéria