Diós-céklás brownie (gluténmentes)










Hozzávalók
főtt cékla összedarálva | 500 gr |
dió darálva | 150 gr |
L-es házi tojás (0-s vagy 1-es kód, magyar) | 2 db |
méz | 2 ek |
karobpor/kakaópor (Fair Trade) | 2 evőkanál |
szőlőmagolaj | 2 ek |
jó minőségű, legalább 70% kakaótartalmú, pálmaolaj-mentes étcsokoládé (Stühmer, Vivani, stb.) | 200 gr |
só, chilli ízlés szerint | 1 csipet |
Leírás
A csokoládét egy mikrózható tálba tördeljük, hozzáadjuk a mézet és az olajat, majd kb. fél perc alatt összemelegítjük, a mikróból kivéve krémesre keverjük és hűlni hagyjuk (melegen nem lehet a tojáshoz adni). A tojásokat habosra felverjük egy csipet sóval, hozzáadjuk a krémes csokoládét. A céklát, a kakaót/karobport és a diót összekeverjük, a tojásos-csokis keverékhez adjuk. Ínyenceknek mehet bele egy kis chilli paprika. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tűzálló edénybe öntjük, megszórhatjuk egy is dióval, és 10-15 perc alatt megsütjük, közepes lángon. Akkor jó, mikor még ragad a villára, de még nem hólyagosodik a tészta teteje. Picit hagyjuk állni szeletelés előtt. Ebben a süteményben a sok-sok egészséges hozzávaló mellett az a legzseniálisabb, hogy sosem szárad ki, még hidegen is krémes (de szilárd) marad. Őszi esős hétvégéken, egy bögre teával kuckózáshoz finom, szuper egészséges és melengető édesség.
Gyuris Anett receptje