Gluténmentes Laktózmentes Snack Tojásmentes Vegán
Elkészítési idő Snack
Elkészítési idő kb. 1,5 óra
Nehézségi fok Egyszerű
Költségek Olcsó
Melyik évszak? , Nyár, Ősz

Hozzávalók

Leírás

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A céklát hámozás nélkül megmossuk, mindkét végét levágjuk, és egyesével alufóliába csomagoljuk úgy, hogy kevés olajat öntünk mindegyikre. 200 fokon 50-55 perc alatt puhára sütjük. Megvárjuk míg teljesen kihűl, majd megtisztítjuk. 
2. A diót és fokhagymát az aprítógépben megdaráljuk, majd mehet ugyanabba az edénybe a kihűlt, megtisztított cékla is. Miután a gép felaprította a céklát is, hozzáadjuk a koriandermagot, a rozmaringot, a sót és a gránátalmaszirupot vagy a balzsamecetet és a borsot is. Ha nem elég krémes, olívaolajjal krémesítjük. 

Tipp: Az eredeti grúz receptben a krémhez gránátalmamagot is adnak, ami fagyasztott ribizlivel helyettesíthető. Nyáron adhatunk hozzá friss céklaleveleket, korianderzöldet vagy petrezselymet is. Télen készíthetjük csak a gumóból, vagy akár egy-két evőkanál tahinivel is krémesíthetjük. 

A recept  Vida Kata: Idei, hazai, zöld c. könyvéből származik. További receptekért rendeljétek elő a könyvet vagy látogassatok el a Babramegy blogra.
Fotó: Heim Alexandra, stylist: Freundlieb Anna.