Céklás rizottó









Hozzávalók
Leírás
A céklát kis kockákra vágjuk, és egy kerámia tálba helyezzük, ami mehet majd a sütőbe, fűszerezzük, és előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Felét félreteszük, a másik felét pürésítjük.
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizset, és együtt is pirítjuk egy keveset, amíg átlátszóak lesznek a szemek. Az alaplevet feltesszük melegedni, végig főnie kell alacsony lángon. Egy receptből tanultam, hogy a bort nem a rizsre öntjük, hanem félrekotorjuk, és az edény aljára öntjük, és közben úgy kavargatjuk a fakanállal, mintha a leragadt rizsszemeket szeretnénk felkaparni. Azért ez a módszer, mert ha így párologtatjuk az alkoholt, az étel nem lesz savas :) Hozzáadjuk az első csésze alaplevet, és ugyan ezzel a mozdulattal addig kavargatjuk, amíg elfő a lé. Jöhet a következő csésze, ugyan így. A harmadik bögre előtt hozzákeverjük a cékla-masszát, és jöhet egy újabb bögre. Mikor ezt is beszívta, jöhet az utolsó bögre, a maradék cékla, a vaj és a sajt. Jól összekavarjuk és elzárjuk.
Isteni, krémes finomság :)
Jó étvágyat!
Street Kitchen és Dolce and Gabona tudás
Fotó: Szőke Tamara
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizset, és együtt is pirítjuk egy keveset, amíg átlátszóak lesznek a szemek. Az alaplevet feltesszük melegedni, végig főnie kell alacsony lángon. Egy receptből tanultam, hogy a bort nem a rizsre öntjük, hanem félrekotorjuk, és az edény aljára öntjük, és közben úgy kavargatjuk a fakanállal, mintha a leragadt rizsszemeket szeretnénk felkaparni. Azért ez a módszer, mert ha így párologtatjuk az alkoholt, az étel nem lesz savas :) Hozzáadjuk az első csésze alaplevet, és ugyan ezzel a mozdulattal addig kavargatjuk, amíg elfő a lé. Jöhet a következő csésze, ugyan így. A harmadik bögre előtt hozzákeverjük a cékla-masszát, és jöhet egy újabb bögre. Mikor ezt is beszívta, jöhet az utolsó bögre, a maradék cékla, a vaj és a sajt. Jól összekavarjuk és elzárjuk.
Isteni, krémes finomság :)
Jó étvágyat!
Street Kitchen és Dolce and Gabona tudás
Fotó: Szőke Tamara