Céklaleves













Hozzávalók
Leírás
A cékla kiváló tápértékű, helyi és olcsó termény. Levesnek hidegen, melegen egyaránt remek. Vashiányosoknak különösen ajánlott.
A céklákat és a hagymát vágjuk kockákra, öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és ízesítsük őrölt köménnyel, sóval, borssal. Főzzük kb. 10-15 percig, amíg a cékla megpuhul, de még kicsit roppanós. Botmixerrel pürésítsük, ha kell, még fűszerezzük, ízesítsük kb. fél citrom levével, hogy pikáns, édes-savanykás ízű legyen. Kevesebb só kell, ha friss fűszernövényekkel ízesítjük, bazsalikom, rozmaring vagy petrezselyem illik hozzá. Hidegen, melegen egyaránt finom.
Almával is gazdagíthatjuk: 2-3 almát apró kockákra vágva adjuk a már félig megfőtt céklához, és ha mindkettő megpuhult, turmixoljuk. A levest frissen reszelt nyers céklával és tormával tálaljuk. Ez utóbbi különösen náthás-influenzás időszakban hasznos, immunerősítő kiegészítő. Naranccsal is remek: kb. fél liter vízben főtt fél kg céklára facsarjuk 2 narancs levét, sózzuk, borsozzuk, mixeljük, és máris kész a 2 adag melengetően mélybordó, sűrű krémleves. Hidegen még hűsítőbb, ha némi kovászos uborkával, kígyóuborkával, kaporral, citrommal, sóval, borssal mixeljük, és akár némi joghurttal, reszelt nyers céklával tálaljuk. Olívaolajjal is gazdagíthatjuk.
Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány
Photo by Max Nayman on Unsplash