Amerikai palacsinta maradék kovászból









Leírás
A COVID-19 járvány alatt én is elkezdtem kenyeret sütni Szabi a pék instrukciói szerint, de nem volt szívem kidobni a kovászt. Etetéskor tehát néhány napig egy üvegbe gyűjtöttem, amit ki kellett volna dobni (én mindig 50 gr kovászt mérek ki és etetek, a maradék lenne a kidobandó). Mindig adtam ehhez az adaghoz is egy kis lisztet és vizet, majd betettem a hűtőbe. Amikor összegyűlt 150-200 gr, akkor álltam neki a palacsintasütésnek.
Tapasztalatom szerint az alapanyagok arányával lehet játszani egy kicsit (nekem úgy is működött, hogy több volt a kovász, mint a liszt). A tejet érdemes lassan hozzáadni, lehet, hogy nem fog kelleni az összes.
Külön előnye, hogy ha nem fogy el az összes, akkor simán lefagyasztható, és elővehető egy olyan reggelen, amikor épp semmi más nincs a hűtőben. :)
Lépések:
- A lisztet a kovásszal egy nagy tálban összekeverem, hozzáadom a sót, szódabikarbónát, sütőport, vaníliás cukrot.
- A vajat megolvasztom, majd miután egy kicsit kihűlt, hozzákeverem a tojást.
- Összekeverem a fenti kettőt, és lassan hozzáadok annyit tejet, amennyitől híg lesz, de nem totál folyós.
- Dobok egy kis darab vajat a serpenyőbe, majd rámerek merőkanállal egy adag palacsintát.
- Addig sütöm az egyik oldalát, amíg elkezd bugyborékolni, majd megfordítom, és a másik oldalát is sütöm egy picit.