Almás-körtés fészek










Hozzávalók
Leírás
Kisgyerekekkel tilos kilépni a házból ennivaló nélkül, ez olyan aranyszabály, ami sok esetben életet - de a programok hangulatát biztosan ment. Ideális esetben az úti tízórai pedig gyümölcs, mostanában alma és körte. A nagycsaládos lét egyik legnagyobb kihívása a mennyiségek eltalálása, általában túl soknak vagy túl kevésnek bizonyul az ellátmány, én pedig semmit nem szeretek kidobni.
Így történt egy vasárnap is, mikor a kirándulás után rengeteg feldarabolt alma és körte maradt a dobozban. Darabolás után már nem sokáig maradt volna kívánatos a gyümölcs, ezért gyorsan egy süteményben hasznosítottam a maradékot.
A galette egy eszméletlenül omlós-ropogós tésztájú gyümölcspite, amihez se forma, se túl nagy ügyesség nem kell, körülbelül húsz perc összedobni, a végeredmény mégis elképesztően szép és finom is, ráadásul cukor sincs benne sok.
A tésztát gyorsan kell összeállítani, nehogy felolvadjon a vaj: a lisztet, a sót és a cukrot gyors mozdulatokkal összemorzsolom a hideg vajjal, és amikor egyenletes zsemlemorzsa állagú, hozzáadom a tejfölt és a vizet is, gyorsan gombócot gyúrok belőle, becsomagolom, lapos koronggá nyomkodom és a hűtőbe teszem egy órára vagy a fagyasztóba húsz percre. Ha előrelátó vagyok, ez a művelet napokkal előre is elkészíthető, eláll a hűtőben.
Ha a tészta lehűlt, előmelegítem a sütőt 200 fokon. A tésztát egy sütőpapírra teszem, és körülbelül kerek alakúra, fél centisre nyújtom. A felszeletelt gyümölcsöt a közepére halmozom úgy, hogy oldalt maradjon körben egy 3 centis üres hely. A gyümölcsöt megszórom cukorral, majd ráhajtom körben a kihagyott tésztaperemet. A forró sütőbe teszem, és kb fél óra alatt aranyszínűre sütöm.
A receptet köszönjük Ács Bori gasztroújságírónak. Hasonló receptekért látogassatok el a Gezemice blogra is! https://gezemice.blog/