Főétel
gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 1 óra
Könnyű
4-6 fő
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

1 nagyobb vöröshagyma
1-2 szál sárgarépa
2-3 fej gomba
póréhagyma
1 közepes cékla
4-5 szem friss kelbimbó
1-2 szál szárzeller zöldjével együtt
1 savanykás alma
1 marék (bio)mazsola
3 evőkanál (szőlőmag)olaj
só, bors, kakukkfű, rozmaring, gyömbér
1-1 teáskanál őrölt kömény
50 dkg rizs

Elkészítés

Kissé bizarr, ám annál finomabb ez a gyorsan elkészíthető rizottó – mindenféle zöldség, rizs, fűszerek, és kész.

A zöldségek ízlés és idény szerint variálhatók.

Az előkészített, felaprított hagymát, karikákra vágott sárgarépát, szárzellert, kelbimbót, pórét, gombát, keskeny csíkokra vágott céklát az olajon kb. 10-15 percig pároljuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd összekeverjük a szezámmaggal, a mazsolával, a keskeny hasábokra vágott almával és az apróra vágott naranccsal. A nem túl puhára párolt zöldségkeveréket összeforgatjuk a közben megfőzött rizzsel, ha kell, még fűszerezzük, és az idénynek megfelelő salátával tálaljuk.
A céklától lila rizottó téli kedvenc, és általában frissen reszelt tormával megszórt, hagymás savanyú káposztával kerül az asztalra. A zöldségeket hajdinával, kölessel, bulgurral keverve is érdemes kipróbálni.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány