Főétel
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Vega
25-30 perc
Könnyű
4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

1 nagyobb zellergumó
a panírhoz csicseriliszt vagy 1 tojás
graham liszt
zsemlemorzsa
só, ízlés szerint fűszerek
kevés olaj a sütéshez

Elkészítés

A zellergumót megtisztítjuk, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeletek mindkét oldalát enyhén sózzuk, majd panírozzuk. Vegánok csicserilisztből készült “tojásba” forgathatják (a csicserilisztet keverjük el annyi vízzel, hogy kb. felvert tojás sűrűségű legyen, fűszeres panírhoz a fűszereket, napraforgó- vagy lenmagot is a csicserilisztbe keverjük), ám ha nincs épp csicserilisztünk, akkor a szokásos tojás, liszt, zsemlemorzsa panírba forgassuk. A panírozott zellerszeleteket tegyük egymás mellé (szőlőmag) olajjal alaposan kikent tepsibe. Hagyjuk állni kb. 10-15 percet, majd tegyük a sütőbe. Kb. 10 percig süssük 180 fokon, majd forgassuk meg a szeleteket, és süssük még 10 percig.
Korianderes vagy rozmaringos krumplival, nyers céklasalátával, almás lilakáposztával vagy aszalt szilvás tökkörettel az igazi, de ízlés szerint bármilyen körettel, salátával remek fogás.
Sütve szintén 20 perc alatt kész. A megtisztított zellert vágjuk keskeny hasábokra, és tepsibe téve sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük (bors, kakukkfű, de hagyma, fokhagyma is mehet rá), locsoljuk meg kevés olajjal, forgassuk jól össze az egészet, és mehet a sütőbe. 180 fokon 15-20 perc alatt kész. Mártogatóssal, salátával, vagy csak magában ropogtatva is finom, de sült krumpli helyett is kiváló és főleg jóval kevésbé kalóriadús, ízletes köret.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány