Leves
gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Tojásmentes
Vega
Vegán
30-35 perc
Könnyű
4 fő
Tavasz , Ősz ,
Olcsó

Hozzávalók

fél fej vörös káposzta
1 fej vöröshagyma
1 kisebb póréhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 szem friss vagy 1-2 szárított paradicsom
1 nagy savanykás alma
1 l víz
köménymag, kakukkfű, só
1-2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet vagy citromlé

Elkészítés

A vöröskáposzta több rostot és C-vitamint tartalmaz, mint a zöld. Ásványi anyagban is gazdagabb: több benne a kalcium, a vas és a kálium.

A káposztát, a hagymákat szeletekre vágjuk, megszórjuk köménymaggal, kevés sóval, és felöntjük annyi vízzel, ami ép ellepi. Kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, a szeletelt almát, a fűszereket, az olajat, és még 5-10 pecet főzzük, amíg a káposzta megpuhul, majd turmixoljuk. Ha túl sűrű, kevés vízzel felöntjük. Balzsamecettel, némi mézzel pikánsra ízesítjük.

Olcsó, gyors, különleges színű és ízű krémleves ősztől tavaszig. Érdemes kipróbálni.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány