
Vegetáriánus „vadas”, avagy hogyan használjuk fel a téli zöldségeket









Hozzávalók
Sárgarépa | 2 szál |
Zellergumó | 1/4 |
Burgonya | 1 közepes |
Vöröshagyma | 1 fej |
Fokhagyma | 2 gerezd |
Karfiol | 1 fej, felszeletelve |
Petrezselyemgyökér | 1 szál |
cukor | 2 ek |
zöldségalaplé | 500 ml |
száraz fehérbor | 100 ml |
borókabogyó | 8 szem |
szegfűbors | 5 szem |
mustármag | 1 kk |
babérlevél | 3 |
szárított kakukkfű, vagy friss, ha van | 1 kk |
hidegen sajtolt napraforgóolaj, vagy bármilyen főzésre való olaj | 2 ek |
só | |
+ az ízesítéshez: 1-2 ek mustár, 1-2 ek fehérborecet, 1 csipet frissen őrölt fekete bors | |
kalács | 3 szelet, kis kockákra vágva |
rozskenyér | 3 szelet, kis kockákra vágva |
tojás (lehetőleg 0 vagy 1-es jelű) | 2 egész |
vaj | 75 g |
víz | 200 g |
liszt | 200 gr |
reszelt fokhagyma | 1 gerezd |
hagyma, apróra vágva | 1 kis fej |
petrezselyem (télvíz idején szárított majoranna vagy zsálya) | 1 csokor |
Leírás
Néhány hagyományos recept működik húsmentesen is!
A mártás:
A borókabogyót, a mustármagot és a szegfűborsot egy mozsárban vagy fűszerőrlőben összezúzzuk. Egy megfelelő mérető edénybe beleszórjuk a cukrot és kis lángon karamellizáljuk, amikor elkészült hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát, az összezúzott fűszereket és az olajat. 1-2 perc alatt megpároljuk, ha nagyon égne egy kevés alaplevet is adunk hozzá. Ezután jöhetnek a vékonyra szeletelt zöldségek, a kakukkfű és a babérlevél, további 2-3 percet pároljuk-pirítjuk a zöldségeket, de vigyázzunk ne égjenek. Ekkor hozzáadjuk a fehérbort, 1 perc alatt elpárologtatjuk belőle az alkoholt, felöntjük az alaplével és addig főzzük kis lángon, míg a zöldségek meg nem pirulnak. Ha kész nagyon simára turmixoljuk a szószt és a mustárral, az ecettel és a borssal ízesítjük, ízlésünk szerint.
A zsemlegombóc:
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és kis lángon megpároljuk a hagymát. Egy akkora tálba tesszük amibe az egész massza belefér. Hozzáadjuk a vizet és a lisztet, simára keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, sót, borsot és a fokhagymát is. Aranybarnára pirítjuk a kenyérféléket majd a masszába keverjük. Ha nagyon vizes lenne a massza, egy kis zsemlemorzsával segíthetünk rajta, de ne keverjük túl szárazra. Vizes kézzel gombócokat formázunk és a lobogó forró sós vízbe kifőzzük őket. Egy gombócot áldozzunk fel próbának, 8-10 perc után nézzük meg, a közepe is megfőtt-e már.
A karfiol "steak":
A sütőt melegítsük elő 200 fokosra. Egy nagy serpenyőt hevítsünk fel, adjuk hozzá az olajat és több részletben pirítsuk meg a karfiolszeleteket, majd pakoljuk át egy nagy tepsire, sózzuk,borsozzuk. Süssük a szeleteket további 10-15 percig sütőben.
Összeállítás:
Egy nagy tányérba tegyünk 1-2 merőkanálnyit a szószból, tegyünk bele 2 gombócot és fektessünk rá néhány szeletet a karfiolból. Reszelt citromhéjjal, őrölt borssal megszórva tálaljuk.
A ProjektMűhely oldalán további szuper recepteket találhattok!