Leves
gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 20-25 perc
Könnyű
4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

¼ zellergumó
8-10 szem paradicsom (ha nincs szezonja, akkor 1 üveg paradicsompüré, kb. 600 ml)
4-6 darab napon szárított paradicsom (fűszeres olívaolajba áztatott)
2 szárzeller
2 kanál olívaolaj
só, bors, sok bazsalikom
esetleg 1-2 kávéskanál cukor

Elkészítés

A paradicsom remek vitamin-, ásványianyag- és rostforrás. Ráadásul a hőkezelés, sütés-főzés is előnyére válik. Bazsalikommal, zellerrel fűszerezve igazán ízletes leves készíthető belőle.

Télen is: A zellergumót vágjuk egészen apró kockákra és kevés vízben fedő alatt kezdjük párolni (tulajdonképpen ez lesz az egyik levesbetét). A paradicsomokat szintén vágjuk kisebb darabokra és tegyük a párolódó zellerhez. (Ha paradicsompürével főzzük a levest, akkor azt öntsük a zellerhez.) A fűszeres olajból kivett szárított paradicsomot vágjuk apró darabokra és adjuk a leveshez. Ha szükséges, vízzel és/vagy paradicsompürével öntsük föl a levest. Ha a zellerkockák már megpuhultak, jöhet a fűszerezés. Vágjuk a friss, roppanós szárzellert (ha nincs otthon, a zellerlevél is megteszi) keskeny csíkokra, adjuk a leveshez, főzzük még néhány percig az egészet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, és végül szórjuk meg alaposan bazsalikommal. Ha az aszalt paradicsommal a levesbe került olajat kevésnek találjuk, tálalás előtt még adjunk a leveshez 1-2 kanál extra szűz olívaolajat. (Ha a gyerekek nem szeretik a levesben a betétet – a zeller- és paradicsomdarabkákat -, azon botmixerrel segíthetünk.)
Kenyérbetéttel nyáron át: Az eredeti toszkán leves elmaradhatatlan tartozéka a tálalás előtt a levesbe tépdelt száraz, sótlan toszkán kenyér vagy cibatta. Akár 1-2 főre is érdemes főzni. 3-5 szem paradicsom, 10-15 dkg sürített paradicsom, 2 szálzeller, 3-4 szál újhagyma zölddel együtt, 1 kisebb kápia paprika, 3 gerezd fokhagyma, sok bazsalikom, némi őrölt rozmaring, 1-2 ek. olívaolaj, só, bors. A friss paradicsomot vágd nagyobb darabokra, a többi hozzávalót apróra, és az egészet egy lábosba téve főzd kb. 10-15 percig, ha kell, öntsd föl kevés vízzel, de ügyelj rá, hogy a leves jó sűrű maradjon. Fűszerezd, és kész is. Tálalás előtt sűrítsd száraz kenyérdarabkákkal. Ha krémlevesként jobban ízlik, botmixerrel pépesítsd, és szórd meg fokhagymás olajon előpirított kenyérkockákkal. Kánikulában hidegen tálalva remek egytálétel.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány