Főétel
gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
kb. 1 óra
Könnyű
6 fő
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

10-12 szem paradicsom
kb. 300 ml sűrű paradicsomlé
2-3 szárzeller
6 db nagyobb paprika
só, bors
2 evőkanál (olíva)olaj
Töltelék:
1-1 sárga- és fehérrépa
fél gumó zeller és a zöldje
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
7 dkg őrölt dió
kb. 25 dkg főtt rizs
só, bors, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű
1 tojás (v. kb. 1 ek. csicseri-, ill. útifűmaghéjliszt)

Elkészítés

A paradicsomnak jót tesz a főzés, a paprikának meg a fűszeres-diós töltelék – az újragondolt töltött paprika remek ízű vitamin-, ásványianyag- és rostforrás.

Először készítsük el a tölteléket: a nyers répákat, a zellert, a zöldjét és a hagymákat reszeljük le (vagy tegyük aprítógépbe), a diót daráljuk meg, és keverjük az egészet a főtt rizshez (barna rizzsel ízesebb). Sózzuk, borsozzuk és bőven fűszerezzük meg (érdemes kóstolgatni, és kicsit fűszeresebbre ízesíteni, mert főzés közben a paprika sok ízt átvesz). Végül keverjünk bele egy tojást (v. a csicseri-, ill. útifűmaghéjlisztet). A paprikák kalapját vágjuk le, és alaposan tömjük meg a diós töltelékkel. A paprikák levágott csumáját (magok és a zöld szára, vége nélkül) tegyük félre.
A paradicsomokat vágjuk kisebb darabokra és tegyük egy nagyobb lábosba a háromfelé vágott szárzellerrel (vagy a gumó maradék száras zellerzöldjével) és a paprikacsumákkal együtt, majd öntsük föl a paradicsompürével. Sózzuk, borsozzuk, és gyenge tűzön, fedő alatt kezdjük főzni. Ha gyöngyözni kezd, keverjünk bele 2 kanál (olíva v. szőlőmag)olajat, majd tegyük bele a töltött paprikákat, és kb. 60 percig főzzük lassú tűzön, amíg a paprikák héja kissé ráncosodni kezd.
A töltelékbe tehetünk napon aszalt paradicsomot, fűszerekben pácolt szejtáncsíkokat, és ízlés szerinti más fűszereket, sőt némi csípős paprikakrémet is – érdemes kísérletezni.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány