Tészta
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 35-45 perc
Könnyű
kb. 4 fő
Ősz , Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

4 nagy maréknyi sült sütőtökkocka
4 kis sonkahagyma (vagy egy nagyobb vöröshagyma)
3 + 2 kis gerezd fokhagyma
só, cukor, citrombors (fekete bors is jó), gyömbér, piros chili ízlés szerint
1 db bio (zöld) citrom leve
4 evőkanál szőlőmagolaj (vagy olívaolaj)
durum spagetti

Elkészítés

A sütőtököt vágjuk kisebb (kb. 2×2 cm-es) kockákra, vágjuk le a héját, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg kevés szőlőmagolajjal, tegyünk mellé 3 gerezd félbevágott, pucolatlan fokhagymát, szórjuk meg csipetnyi sóval, nádcukorral (ha nem elég édes a tök), és 200 fokon süssük meg kb. 20-25 perc alatt.
Amíg sülnek a tökkockák, vágjuk apróra a sonkahagymát, a fokhagymát és a chilit. Ha megsült a tök, hagyjuk kicsit hűlni. Közben az olajon néhány percig pirítsuk a sonkahagymát, majd dobjuk rá a fokhagymát és a chilit, és még 1 percig kevergetve pirítsuk. Adjuk hozzá a sült tökkockákat, fűszerezzük gyömbérrel, citromborssal, sóval, cukorral, és óvatosan keverjük össze az egészet úgy, hogy a tök ne törjön péppé. Kicsit pirítsuk össze, majd vegyük le a tűzről, és locsoljuk meg citrommal.
A nem túl puhára (al dente) főtt tésztát (spagettit, de tollheggyel is finom) halmozzuk a fűszeres sütőtökre, és óvatosan forgassuk össze. Tálaláskor ízlés szerint meglocsolhatjuk kevés olívaolajjal és citromlével.

Tapasztalat: A gyerekek általában nem szeretik a csípőset, kipróbáltuk, chili nélkül is finom. Ha nagyobb tököt vettünk, a maradékból főzhetünk krémlevest.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány