Gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Snack
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 1 óra
Könnyű
kb. 4 fő
Ősz , Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

Rozmaringos:
25 dkg sütőtök
1 fej vöröshagyma (vagy lilahagyma)
1-2 evőkanál olíva- vagy tökmagolaj
rozmaring, só
Gyömbéres-almás:
25 dkg sütőtök
1 db alma
1 teáskanál szőlőmagolaj
gyömbér, szerencsendió, fahéj, só
0,5 bio citrom leve
esetleg kevés cukor vagy méz

Elkészítés

A sütőtök egészséges téli csemege, már a színe is melegít. Gyorsan elkészíthető, megfizethető és finom.

A tököt kisebb darabokra vágva kb. 40-50 perc alatt megsütjük, és ha kihűlt, a tökhúst összekeverjük a kockákra vágott hagymával, az olajjal és rozmaringgal, majd botmixerrel krémesre keverjük. (A hagyma előzőleg kissé megpárolva is belekeverhető, ha nyersen túl erősnek érezzük.) A gyömbéres változathoz a sült tököt az előzőleg enyhén párolt almával és az olajjal, fűszerekkel együtt botmixerrel pürésítjük. Feleslegesen ne édesítsük, előbb kóstoljuk meg, hogy mennyire édes tököt sikerült beszerezni.
Másképp: A tökkrémet 1 db párolt sárgarépával vagy 12 dkg natúr főtt gesztenyével, sőt naranccsal is dúsíthatjuk, a tetejét megszórhatjuk snidlinggel vagy száraz serpenyőben pirított tökmaggal. Érdemes kísérletezni. Friss vagy pirított kenyérre kenve kínáljuk.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány