Desszert
Gyümölcsös
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
kb. 1,5 óra
Könnyű
8-10 fő
Nyár , Ősz ,
Olcsó

Hozzávalók

a tésztához:
30 dkg liszt (ízlés szerint vegyesen)
10 dkg hideg vaj (v. növ. zsíradék)
5 dkg őrölt dió
7-8 evőkanál hideg víz
2 evőkanűl cukor
1 teáskanál szódabikarbóna (elhagyható)
A töltelékhez:
50-60 dkg lédús, érett szilva
3 dkg őrölt dió
őrölt fahéj
2 evőkanál cukor
5 dkg mandulaforgács

Elkészítés

Szilvaérés idején, akár lekvárbefőzés mellett is érdemes nekilátni, gyorsan elkészül. Tojás nélküli a tészta, és ha a vajat növényi zsiradékra váltod, vegáknak is kínálhatod – akkor a szénlábnyoma is kisebb lesz.

A lisztet (lehet egyszerű rétesliszt, de bevált az 1/3 rétes, 1/3 teljes kiőrlésű graham, 1/3 tönköly keverék) gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a kisebb darabokra vágott hideg vajjal, dolgozzuk bele az őrölt diót, a cukrot, majd a hideg vizet fokozatosan hozzáadva gyúrjuk gombóccá a tésztát, és tegyük 15-20 percre a hűtőbe. Nem baj, ha a tészta kissé ragacsos, a hűvös pihentetés után épp jó lesz az állaga. Amíg pihen a tészta, vágjuk félbe vagy negyedekre a megmosott szilvát, és keverjük össze az őrölt diót, fahéjat, cukrot. A hideg tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk-nyomkodjuk kb. 1 ujjnyi vastagra, és tegyük egy kb. 25×25-ös sütőformába úgy, hogy körben 1,5-2 cm-nyi magas széle legyen. Borítsuk be a tésztát szorosan egymás mellé téve a szilvával, majd egyenletesen szórjuk meg a fahéjas dióval és végül a mandulaforgáccsal. Közepes lángon (kb. 180 fok) 35-40 perc alatt kész.
Másképp: Szódabikarbónával lazább lesz a tészta, tojás nélkül meg esetleg morzsálódhat, de az íze semmivel sem lesz jobb, mintha 1 tojás hozzáadásával “összeragasztod” a tésztát. Sütikhez 1 tojás=1 banán, ezért tojáspótlóként egy villával pépesre tört érett banánt is kevehetsz a liszthez. Kevésbé zsírdús lesz a vajas teasüti, pontosabban ekkor már szilvás lepény, ha kelesztett tésztával készül, szilvagerezdekkel bőven beborítva (recept hamarosan).

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány