Gluténmentes Gyümölcsös Laktózmentes Maradékból elkészíthető Nyers Praktikus Vega Vegán
Elkészítési idő Saláta
Elkészítési idő kb. 10-15 perc
Nehézségi fok Egyszerű
Költségek Olcsó
Hány főre? kb. 4 fő
Melyik évszak?

Hozzávalók

Leírás

Nyersen az igazi ez a színpompás téli saláta – gyümölcsökkel, fűszerekkel keverd, ahogy szereted.

A káposztát vágjuk keskeny csíkokra vagy gyaluljuk le, az almát szeljük keskeny hasábokra, a narancsot bontsuk gerezdekre (de vághatjuk kisebb darabokra is), a lilahagymát vágjuk vékony szeletekre. A petrezselymet és a mentalevelet vágjuk apróra, majd mindezt a vörös áfonyával együtt alaposan keverjük össze egy mélyebb tálban. Egy kisebb tálkában vegyítsük el az öntet hozzávalóit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd öntsük a zöldségekre. Alaposan forgassuk meg a salátát az öntetben, és tálalás előtt legalább fél órát pihentessük. Mákkal megszórva tálaljuk.
Hagyma nélkül is finom, mák helyett száraz serpenyőben pirított diódarabkákkal és fél (bio)narancs reszelt héjával is kínálhatjuk, a vörös áfonyát pedig mazsolára válthatjuk, de mindkettőt el is hagyhatjuk. Az öntetet kiegészíthetjük egy narancs frissen facsart levével, vagy az ecet egy része helyett frissen facsart citromlével.
Sütve is készülhet, ekkor a csíkokra metélt vagy gyalult káposztát és a nyolcadolt almát, 1 (bio)narancs és 1 (bio)citrom vékony csíkokra vágott héjával együtt összekeverve tegyük egy sütőformába. Kissé sózzuk, borsozzuk, adjunk alá 2 ek. vörösborecetet, 3-4 ek. vizet, esetleg némi vörösbort, majd fóliával lefedve 190 fokon süssük kb. fél órán át. Ha a káposzta nem elég puha, süssük még 10 percig, és ha kell, a vizet pótoljuk. Ha megsült, forgassuk meg 2 ek. olajban, és szórjuk meg petrezselyemmel.
Párolva: A csíkokra metélt vagy gyalult káposztát tegyük egy lábosba, öntsük föl kb. 3 dl vízzel, kissé sózzuk, szórjuk meg köménnyel vagy frissen tört korianderrel, és fedő alatt kb. fél órán át pároljuk. Időnként keverjük meg, és ha kell, pótoljuk a vizet. Ekkor adjunk hozzá 2 db negyedekre vágott almát, 4-5 szem szegfűszeget, és pároljuk újabb 30 percig. Végül ízesítsük édes-savanyúra 1-2 ek. borecettel, (nád)cukorral vagy házi ribizlizselével.
Másképp: A vörös káposztához illik a koriander, a kömény, a boróka, a menta, a petrezselyem, a (lila)hagyma, a vörösbor, édesítőként aszalt szilva, mazsola, áfonya, narancs, citrom, fahéj, szegfűszeg, de főtt szelídgesztenye-darabkákkal, reszelt sárgarépával, sőt banánnal vegyítve is remek téli íz- és vitaminbomba. Érdemes kísérletezni.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány




Photo by Kim Daniels on Unsplash