Leves
Laktózmentes
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 35-45 perc
Könnyű
6-8 fő
Tavasz , Ősz ,
Olcsó

Hozzávalók

Tavaszi
450 g bab
4 kisebb sárgarépa
1 maréknyi zöldbab
250 g borsó
50 g barna csiperke
4 kis paradicsom
2 csomag újhagyma
2 l víz vagy zöldségalaplé
200-200 g brokkoli és cukkini
1-2 babérlevél
10 g lestyánlevél
1 csokor bazsalikom levele
50 g durumtészta
só, bors, olívaolaj
Paradicsom nélkül
10-15 dkg tallér bab
1 kis vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 szál újhagyma (elhagyható)
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 kisebb zellerszár
1 db karalábé
1 db cukkini
5-10 db kelbimbó
1 pohár fehérbor (elhagyható)
olívaolaj, só, bors, babérlevél
1,5 l víz vagy alaplé
Kora őszi
200 g apró fehér bab
1 db babérlevél
1 db szétnyomkodott paradicsom
1 kisebb burgonya
2 kisebb vöröshagyma
2 db sárgarépa
2 db zellerszár
fél édesköménygumó
3 gerezd fokhagyma
1 csomó bazsalikom levele
800 g jó minőségű paradicsom püré
1 pohár vörösbor
2 kisebb cukkini
200 g mangold vagy spenót
bő fél liter víz v. zöldségalaplé
só, bors, olívaolaj
50 g durumtészta
parmezán a tálaláshoz (elhagyható)

Elkészítés

A hozzávalókat idény és tetszés szerint variálhatod. Először a friss (vagy az előző este beáztatott száraz) babot (csicserit, lencsét) főzd lassú tűzön majdnem puhára a babérlevéllel (az őszi változatnál a szétnyomott paradicsommal és a négybe vágott burgonyával), kevés sóval, borssal. Ha megfőtt, öntsd le a főzővizét. Közben a többi hozzávalót aprítsd kisebb darabokra, majd kevés olívaolajon, lassú tűzön enyhén fonnyaszd kb. 8-10 percig a hagymákat, répát, zellert – ez az alap. Ehhez add a főtt babot (egyéb hüvelyest), és a többi zöldséget, kis lángon kevergetve pirítsd az egészet 5-10 percig, majd öntsd föl (a borral) és annyi vízzel vagy alaplével, hogy épp ellepje. Fűszerezd, és fedő alatt, kis rángon hagyd rotyogni kb. 25-30 percig. (Nem kell péppé főzni a zöldeket.) Némi tésztát (spagettit vagy bármilyen formájú maradékot) is főzhetsz bele, a durumlisztből készültnek 6-8 perc elég, hogy roppanósra főjön.

Hasznos: Fontos, hogy lassan, kis lángon párold meg a hagymát, zellert, fokhagymát, sárgarépát (ez az alap, a soffritto), és ehhez add a többi zöldséget, kevergetve az egészet kissé pirítsd meg, és végül öntsd fel vízzel vagy alaplével. Alapszabály, hogy mindig idényterményeket válassz.
A bab, általában a hüvelyesek zsírszegény, alacsony cukortartalmú, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrások, tele rostokkal és ásványi anyagokkal. Laktató, mert a szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. (A hüvelyesekről az áztatóvizet feltétlenül öntsük le, hogy a gázképződést okozó oligoszacharidok lebomolhassanak.)

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány