Laktózmentes Praktikus Séf recept Tojásmentes Vega Vegán
Elkészítési idő Leves
Elkészítési idő kb. 35-45 perc
Nehézségi fok Egyszerű
Költségek Olcsó
Hány főre? 6-8 fő
Melyik évszak? Tavasz, Ősz

Hozzávalók

Leírás

A hozzávalókat idény és tetszés szerint variálhatod. Először a friss (vagy az előző este beáztatott száraz) babot (csicserit, lencsét) főzd lassú tűzön majdnem puhára a babérlevéllel (az őszi változatnál a szétnyomott paradicsommal és a négybe vágott burgonyával), kevés sóval, borssal. Ha megfőtt, öntsd le a főzővizét. Közben a többi hozzávalót aprítsd kisebb darabokra, majd kevés olívaolajon, lassú tűzön enyhén fonnyaszd kb. 8-10 percig a hagymákat, répát, zellert - ez az alap. Ehhez add a főtt babot (egyéb hüvelyest), és a többi zöldséget, kis lángon kevergetve pirítsd az egészet 5-10 percig, majd öntsd föl (a borral) és annyi vízzel vagy alaplével, hogy épp ellepje. Fűszerezd, és fedő alatt, kis rángon hagyd rotyogni kb. 25-30 percig. (Nem kell péppé főzni a zöldeket.) Némi tésztát (spagettit vagy bármilyen formájú maradékot) is főzhetsz bele, a durumlisztből készültnek 6-8 perc elég, hogy roppanósra főjön.

Hasznos: Fontos, hogy lassan, kis lángon párold meg a hagymát, zellert, fokhagymát, sárgarépát (ez az alap, a soffritto), és ehhez add a többi zöldséget, kevergetve az egészet kissé pirítsd meg, és végül öntsd fel vízzel vagy alaplével. Alapszabály, hogy mindig idényterményeket válassz.
A bab, általában a hüvelyesek zsírszegény, alacsony cukortartalmú, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrások, tele rostokkal és ásványi anyagokkal. Laktató, mert a szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. (A hüvelyesekről az áztatóvizet feltétlenül öntsük le, hogy a gázképződést okozó oligoszacharidok lebomolhassanak.)

Recept: Föld Napja Alapítvány - Húsmentes Hétfő kampány