Gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 1-1,5 óra
Könnyű
kb. 4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

Hagymás változat:
40 dkg főtt vesebab
1 kisebb lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál (olíva)olaj
só, bors ízlés szerint
Pikáns paradicsomos:
40 dkg főtt vörös bab
2-3 szál újhagyma (v. 1 kisebb lilahagyma)
2 szem paradicsom (v. paradicsompüré)
3 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál tört koriandermag
1 evőkanák olívaolaj
ízlés szerint só és balzsamecet (v. citromlé)

Elkészítés

A sokféleképpen ízesíthető bab szendvicsekbe is kenhető, kiváló fehérjeforrás – vörös babból hagymásan vagy paradicsomosan is remek, ahogy szereted.

Hagymás változat: Nyers hagymával az igazi, de enyhén párolva-pirítva is összekeverhető a sötétvörös főtt babbal, a fűszerekkel, olajjal, majd botmixerrel törjük ne túl sima pürévé. Ha túl sűrű, a bab főzőlevével v. kevés vízzel lazíthatjuk. Pikánsabb lesz, ha őrölt köményt, tört koriandermagot is adunk hozzá. Mártogatósként pirított kenyérrel, friss zöldségekkel, de kenyérre kenve szendvicsbe is finom.
Pikáns paradicsomos: Az újhagyma zöldjével együtt mehet bele, ha vöröshagymával készül, az enyhén párolva-pirítva is összekeverhető a többi hozzávalóval, majd botmixerrel ízlés szerint simára vagy darabosra pürésíthető. Ha túl sűrű, a bab főzőlevével v. kevés vízzel lazíthatjuk. (Réthy Katalin receptje a Babos könyvből.)

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány