Desszert
Gyümölcsös
Laktózmentes
Praktikus
Séf recept
kb. 30 perc
Könnyű
kb. 6-8 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

4 tojás
4 evőkanál cukor
12 evőkanál mák
1 teáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)
2-3 evőkanál házi felezett meggybefőtt
vagy 10-15 szem frissen magozott meggy, ősszel szilva)

Elkészítés

Könnyű mákos liszt nélkül. Hús ugyan nincs, de állati fehérje van benne.

Tulajdonképpen ez egy mákos piskóta liszt és hozzáadott zsiradék nélkül. A piskótasütés menetét követve a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját alaposan összekeverjük a cukorral, majd a mákkal, szódabikarbónával, a meggyel, és végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot. A masszát vajjal kikent, kb. 18 cm átmérőjű sütőformába öntjük, és közepes lángon (180 fokos) sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Laza, könnyű, fehérjedús, tápláló.

Lehet ízesíteni fahéjjal, mandulaforgáccsal, vagy meggy helyett fahéjas házi szilvalekvárral, szilvaérés idején friss szilvával. Mi 3 kanál cukorral sütöttük, és fűszeres házi meggylekvárral kínáltuk.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány