Főétel
gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 1-1,5 óra
Könnyű
4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

3 sárgarépa
2 fehérrépa
1,5 fej vöröshagyma
4-6 babérlevél
4-5 szem borókabogyó
citromlé vagy vörösborecet
2-3 evőkanál (szőlőmag)olaj
60 dkg gomba
borsikafű, só, bors, csipetnyi cukor, mustár

Elkészítés

A pikáns gombavadas remek vitamin-, ásványianyag-, fehérje- és rostforrás – ráadásul gyorsan kész.

Vágjuk karikákra a répákat, apróra a fél hagymát, és az egészet tegyük egy lábosba, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a babérleveleket, és főzzük puhára annyi vízben, amennyi épp ellepi. Ha kész, szedjük ki és tegyük félre a babért és a borókát, botmixerrel turmixoljuk a zöldségeket, majd tegyük vissza a babérleveleket. Közben a kisebb negyedekre vágott gombát és 1 apróra vágott vöröshagymát pároljunk meg kevés vízzel fölöntve, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg borsikafűvel. Ha a hagyma is megpuhult, az egészet keverjük a zöldségpüréhez. (Ha esetleg nem elég sűrű, 2 ek. teljes kiőrlésű liszttel habarjuk be.) Adjuk hozzá az olajat, a citromlevet vagy ecetet, ízlés szerint cukrot, mustárt, és ha kell, sózzuk, borsozzuk pikánssá. Lefedve, legalább egy órán át hagyjuk összeérni az ízeket, majd petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Zsemlegombóccal az igazi, de bármilyen testesebb durumtésztával is finom.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány