Főétel
Gluténmentes
Laktózmentes
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 30-35 perc
Könnyű
4-6 fő
Ősz , Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

50 dkg lencse
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál (olíva)olaj
só, bors
2-3 babérlevél
1-1 teáskanál római kömény
dijoni mustár, tárkony, csipetnyi kakukkfű
ízlés szerint frissen facsart citromlé

Elkészítés

A lencse diófasírttal valódi fehérjebomba, és önmagával sűrítve, tárkonnyal, mustárral fűszerezve az íze is remek.

Az átválogatott lencsét érdemes előző este vízbe áztatni. Az apró kockákra vágott hagymát kevés vízben párolva kissé puhítsuk meg, majd adjuk hozzá a beáztatott lencsét. Sózzuk és borsozzuk, dobjuk rá a babérokat, és öntsük föl annyi vízzel, amennyi jó ujjnyira ellepi. Fedő alatt főzzük kb. 25-30 percig, amíg a lencse megpuhul. Közben ha kell, öntsünk még rá kevés vizet. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az olajat, és ízlés szerint alaposan fűszerezzük meg a köménnyel, mustárral, tárkonnyal, citrommal. Végül vegyünk ki a főzelékből egy jó merőkanálnyit és botmixerrel pürésítsük, majd a pürét visszakanalazva ezzel sűrítsük be a főzeléket. Korianderes diófasírttal tálalva valódi fehérjebomba.
Másképp: A lencséhez illik a koriander, a kömény, a menta (mindegyik jótékony ellenszere a puffadásnak), de kísérletezhetünk rozmaringgal, zsályával, majoránnával, petrezselyemmel vagy az arab Bahara fűszerkeverékkel is. Feltétként pirított hagymakarikák, sült zellerhasábok, sült céklatallérok, de pirított kelbimbó is illik a fűszeres lencséhez.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány