Gluténmentes
Laktózmentes
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
20-25 perc
Könnyű
kb. 6 fő
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

3-4 db közepes cukkini
1 nagy fej vöröshagyma
póréhagyma (legalább annyi legyen, mint a vöröshagyma)
2-3 gerezd fokhagyma
szőlőmagolaj (vagy olívaolaj)
só, bors
Ízesítés:
kakukkfű
szerecsendió (kísérletezőknek tárkony vagy kapor is)
balzsamecet
4-6 dkg dió darálva
petrezselyemzöld

Elkészítés

A kockákra vágott vöröshagymát, cukkinit (héjastól), a karikákra vágott pórét némi sóval, borssal ízesítve kevés szőlőmagolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagyma felét, és az egészet nem túl simára turmixoljuk. (Ez az alap, ez forrón mehet üvegekbe és a dunsztba, ha kihűlt, akkor meg a kamrapolcra. Semmilyen tartósító nem kell bele, esetleg a massza tetejére csorgassunk egy kanál szőlőmagolajat, mielőtt az üveget lezárjuk.) Az alapot ízesíthetjük a hozzávalóknál felsorolt fűszerekkel, ízlés szerint kísérletezve. A darált diótól krémesebb és igazán pikáns lesz. Mártogatósnak, kenyérre kenve, szendvicsbe, reggelire egyaránt finom.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány