Gluténmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
kb. 25- 30 perc
Könnyű
8-10 fő
Tavasz , Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

Bodzaszörp:
15-20 db virág
2 db (bio)citrom
0,5-1 kg cukor vagy más édesítő
2 l víz
Bodzalekvár:
50 dkg bodzabogyó
50 dkg alma
30 dkg cukor
2 db bio citrom
őrölt fahéj
1 vanília kikapart belseje
1 dl víz

Elkészítés

Ami kihagyhatatlan: 15-20 db virág, 2 db citrom, cukor vagy egyéb édesítő. A bodzabokor valóságos házi gyógyszertár – kérgét, leveleit, virágzatát és bogyós terméseit generációk óta hasznosítják.

A szörphöz az ernyős virágokat keverjük össze 2 liter vízzel és 2 db szeletelt, szódabikarbónás vízzel alaposan megmosott (vagy bio) citrommal. A kevercet két napig hűvös helyen, vékony anyaggal letakarva (így tud szellőzni) állni hagyjuk. Pihentetés közben azért néha meg kell keverni, végül az egészet sűrű szitán át kell leszűrni. Ezután a már majdnem kész szörpöt főzzük össze 2 kg (vagy kevesebb) cukorral és 5 dkg citromsavval, majd a levet töltsük üvegekbe és jól zárjuk le.
A lekvárhoz az érett, fekete bodzaszemeket egy villa segítségével húzzuk le a szárról, majd öntsük föl annyi vízzel, hogy jól ellepje. A víz tetején úszkáló szemeket szedjük le, és dobjuk a komposztba. A megmosott és lecsepegtetett bodzát tegyük egy edénybe, majd nyomjuk rá a citromok levét, és öntsük rá a vizet. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, az őrölt fahéjat, és keverjük össze. A meghámozott almát egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, és keverjük a bodzához. Lassú tűzön főzzük kb. 20 percig, amíg a bodzaszemek összeesnek. A lekvárt töltsük  üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Pár percre állítsuk fejtetőre, majd fordítsuk vissza, és hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni. (Aki sűrűn szereti, a kész lekvárt a tűzről levéve alaposan keverje össze valamilyen sűrítővel, dzsemesítővel, és ez után szedje üvegekbe.)

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány