Leves
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Séf recept
Tojásmentes
Vega
kb. 1-1,5 óra
Könnyű
4-6 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

1 kg hagyma
2-3 alma alma
kb. 1 liter zöldségalaplé
2-3 babérlevél
kakukkfű, só, bors
2 dl almabor (cider)
2 dl olaj
1 csokor snidling
pirított kenyérszelet

Elkészítés

A keskeny karikákra vágott hagymát kissé sózzuk és kevés vizet aláöntve, lefedve, kis lángon kb. 25-30 percig pároljuk. Időnként keverjük meg, és ha kell, pótoljuk a vizet. Ha a hagyma már puha, aranybarnás színű, felöntjük az almaborral (vagy egy kevés almaecettel), majd az alaplével, hozzáadjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet, és kis lángon gyöngyözve főzzük kb. 35-40 percig. Hozzávetőleg a főzési idő felénél adjuk a leveshez a lereszelt almákat és az (olíva)olajat. Míg a leves fő, szeleteljük fel és pirítsuk meg némi olajon a kenyeret vagy a bagettet. A forró levest egy-egy pirított kenyérszelettel és apróra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.

A sokféle zöldségalaplé közül egy semleges változat: 2 l víz, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 150 g sárgarépa, 60 g zellergumó, 60 g fehérrépa, 3 nagyobb babérlevél, 5 szem fekete bors, só. A nagyjából egyforma kisebb darabokra vágott zöldségeket a fűszerekkel együtt tegyük 2 l forrásban lévő vízbe, majd közepes hőfokon, fedő alatt gyöngyözve főzzük puhára az egészet. Levesszük a tűzről, 20 percig lefedve állni hagyjuk, végül a levét szűrjük kisebb befőttes üvegekbe vagy fagyasztóba tehető tároló edényekbe. Hűtőszekrényben 1 hétig, mélyhűtőben 3 hónapig tárolhatjuk. A főtt zöldségeket köretként hasznosíthatjuk.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány