Főétel
Húsos
Praktikus
Séf recept
4-4,5 óra
Könnyű
100 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

7-8 kg savanyú káposzta
4 nagyobb fej nyers káposzta
4-5 kg húsos csont
5 kg darált hús
1 kg rizs
3-4 kg tarja a gombócok közé (extraság, ez nem kötelező
8 tojás
5-6 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
2-3 fej fokhagyma lereszelve
só, bors, paprika

Elkészítés

Ha házilag készítenétek nagyon nagy adagot, ezek a mennyiségek megfelelnek. Mi egy nagy, 80 literes üstben főztük, majdnem tele lett.
100 db közepes méretű gombóc lett belőle, ebből 1 kóstolásra, a vendégeknek jutott 99.
– A fejes káposztákat előző nap, vagy akár 2 nappal előtte kicsit meg kell főzni, hogy ne törjenek a levelek a töltéskor. A torzsáját előtte jó mélyen kivágjuk, így főzzük. Amikor már puhul, akkor levesszük a külső leveleket (2 villával le lehet választani úgy, hogy a káposztafej benne marad a forró vízben.) Folyamatosan szedegetni kell. A leveleket egy nagy edénybe összerakjuk, hűvös helyen tartjuk.
– Előző nap a rizst félig meg kell párolni sóval, esetleg 1 fej vöröshagymát is bele lehet főzni. A rizs semmiképp ne legyen teljesen puha, mert akkor massza lesz a töltelékben!
– A tarját fel kell vágni kb. 3×3 cm-s darabokra
A töltelék:
Egy nagy vajlingban összekeverjük a darált húst, hagymákat, rizst, tojást, sóval, borssal, paprikával ízesítjük. Kézzel kell keverni/gyúrni nagyon sokáig, hogy minden jól elkeveredjen. Csípős paprikát is lehet bele tenni. Többször meg kell kóstolni, de mindig fontos, hogy jól elkeverjük a fűszereket!
Amikor a főkóstoló (pl. nagypapa) azt mondja, hogy jó, akkor hinni kell neki.
Mi négyen készítettük: 1 valaki méretezte a gombócokat, hogy egyformák legyenek (kb, mint egy szilvás gombóc, akkorákat mért). Egy ember a káposztaleveleket rendezte: ehhez a mérethez a közepes levelek a legjobbak, a nagyokat el kellett felezni. Fontos, hogy a vastag ereket el kell vékonyítani!
Ketten csomagolták a gombócokat. A leveleket rá kell tekerni, és oldalt betűrni, hogy ne nyíljon szét.
Rétegezés:
Az üst aljára tesszük a húsos csontot, hogy ne égjen le. Erre savanyú káposzta kerül. Aztán gombóc, a feldarabolt tarja, majd újra savanyú káposzta. Nekünk 3 sor lett. A tetején savanyú káposzta legyen!
(A vastag ereket, amiket kivágtunk, valamint a kisebb és az elrontott leveleket vékonyra fel kell csíkozni, és a savanyú káposztával együtt az üstbe szórni.)
Főzés: Fontos, hogy mindig annyi víz legyen rajta, hogy teljesen ellepje, mert a tetején lévő gombócok csak így tudnak megfőni. A rizs sokat magába szív, tehát folyamatosan pótolni kell. Egyáltalán nem kell megkeverni, nem fog leégni.
A töltelék elkészítése és az összerakás 4 embernek megvan 1,5-2 óra alatt. Mi a lakodalom reggelén csináltuk. A főzés a forrástól számítva lassú tűzön kb. 2 óra, de a 100. gombóc arra van, hogy megkóstoljuk, jó-e már a közepe!
A miénk nagyon-nagyon jó lett! 🙂
Kocsis Angéla receptje