Húsos Praktikus Séf recept
Elkészítési idő Főétel
Elkészítési idő 4-4,5 óra
Nehézségi fok Egyszerű
Költségek Megfizethető
Hány főre? 100 fő
Melyik évszak? Egész évben

Hozzávalók

Leírás

Ha házilag készítenétek nagyon nagy adagot, ezek a mennyiségek megfelelnek. Mi egy nagy, 80 literes üstben főztük, majdnem tele lett.
100 db közepes méretű gombóc lett belőle, ebből 1 kóstolásra, a vendégeknek jutott 99.
- A fejes káposztákat előző nap, vagy akár 2 nappal előtte kicsit meg kell főzni, hogy ne törjenek a levelek a töltéskor. A torzsáját előtte jó mélyen kivágjuk, így főzzük. Amikor már puhul, akkor levesszük a külső leveleket (2 villával le lehet választani úgy, hogy a káposztafej benne marad a forró vízben.) Folyamatosan szedegetni kell. A leveleket egy nagy edénybe összerakjuk, hűvös helyen tartjuk.
- Előző nap a rizst félig meg kell párolni sóval, esetleg 1 fej vöröshagymát is bele lehet főzni. A rizs semmiképp ne legyen teljesen puha, mert akkor massza lesz a töltelékben!
- A tarját fel kell vágni kb. 3x3 cm-s darabokra
 
A töltelék:
Egy nagy vajlingban összekeverjük a darált húst, hagymákat, rizst, tojást, sóval, borssal, paprikával ízesítjük. Kézzel kell keverni/gyúrni nagyon sokáig, hogy minden jól elkeveredjen. Csípős paprikát is lehet bele tenni. Többször meg kell kóstolni, de mindig fontos, hogy jól elkeverjük a fűszereket!
Amikor a főkóstoló (pl. nagypapa) azt mondja, hogy jó, akkor hinni kell neki.
 
Mi négyen készítettük: 1 valaki méretezte a gombócokat, hogy egyformák legyenek (kb, mint egy szilvás gombóc, akkorákat mért). Egy ember a káposztaleveleket rendezte: ehhez a mérethez a közepes levelek a legjobbak, a nagyokat el kellett felezni. Fontos, hogy a vastag ereket el kell vékonyítani!
Ketten csomagolták a gombócokat. A leveleket rá kell tekerni, és oldalt betűrni, hogy ne nyíljon szét.
 
Rétegezés:
Az üst aljára tesszük a húsos csontot, hogy ne égjen le. Erre savanyú káposzta kerül. Aztán gombóc, a feldarabolt tarja, majd újra savanyú káposzta. Nekünk 3 sor lett. A tetején savanyú káposzta legyen!
(A vastag ereket, amiket kivágtunk, valamint a kisebb és az elrontott leveleket vékonyra fel kell csíkozni, és a savanyú káposztával együtt az üstbe szórni.)
 
Főzés: Fontos, hogy mindig annyi víz legyen rajta, hogy teljesen ellepje, mert a tetején lévő gombócok csak így tudnak megfőni. A rizs sokat magába szív, tehát folyamatosan pótolni kell. Egyáltalán nem kell megkeverni, nem fog leégni.
 
A töltelék elkészítése és az összerakás 4 embernek megvan 1,5-2 óra alatt. Mi a lakodalom reggelén csináltuk. A főzés a forrástól számítva lassú tűzön kb. 2 óra, de a 100. gombóc arra van, hogy megkóstoljuk, jó-e már a közepe!
A miénk nagyon-nagyon jó lett! :)
 
Kocsis Angéla receptje