Melyek a túlhalászott hal- és rákfajok?
Lazac (Atlanti-óceánban tenyésztett)
A lazactenyésztés több környezetvédelmi szempontból is aggályos, ilyen a vízszennyezés és a vegyszerhasználat. A tenyésztés során betegségek és paraziták terjednek el a környező vizekben, ezzel károsítva más tengeri életet. A haltenyésztő telepek általában zsúfoltak, ezért a járványok elkerülése végett több fajta antibiotikummal is kezelik a halakat. Javasolt a szabadon halászott lazac fogyasztása, mértékkel.
Tonhal (Kékúszójú, Sárgaúszójú)
A túlhalászás miatt kihalás fenyegeti a kékúszójú tonhal fajtát. A tonhal halászatnál sokszor fenékzsinóros módszert vagy kerítőhálós halászati rendszert (longline) alkalmaznak, ami által más veszélyeztetett fajok is csapdájába esnek, mint például a teknősök, cápák, bálnák, delfinek és tengeri madarak. Ezek a fajok „nem szándékolt fogásnak” számítanak, az így kifogott és elpusztult halakat és tengeri emlősöket holtan visszadobják az óceánba, így ez a rendszer környezetvédelmi szempontból abszolút nem elfogadható. Ez a rendszer teljesen bizonytalanná teszi az állomány fenntarthatóságát is. Javasolt a sárgaúszójú tonhal esetében horgászbotos vagy pergetett horogsoros halászatból származót választani. A horgászbottal fogott halak esetében nincsen járulékos fogás. A legstabilabb a csíkoshasú tonhal állománya.
Kardhal
A kardhalat - a tonhalhoz hasonlóan - leginkább kerítőhálós halászati rendszerrel (longline) fogják ki. A mediterrán-tengeri kardhal populációt erősen túlhalászták. Javasolt a szigonyos vagy a handline halászatból származó kardhal. Magyaroszágon az Antlanti-óceánból származó MSC logóval ellátott kardhal fogyasztása az ajánlott.
Európai angolna (édesvízi és tengeri)
Súlyosan veszélyeztetett. A tenyésztett angolna sem ajánlott. Az angolna egy ragadozó faj, így egy tonna angolna tenyésztéséhez nagyjából négy tonna vadvízi hal szükséges, mint táplálék.
Cápa
A cápa populáció nagyon könnyen sebezhető, mert igaz, hogy hosszú életet élnek, de lassan nőnek és alacsony a szaporodási képességük. Hazánkban nagyon minimális a cápafogyasztás. A cápák mint csúcsragadozók szerepe nagyon jelentős az ökoszisztémában. Longfin mako nevű fajt semmiképp ne fogyasszunk!
Rája
A rája halászatánál tengerfenéki vonóhálós halászatot alkalmaznak a legtöbbször. Ez a halászati módszer súlyosan károsítja, és könnyen sebezhetővé teszi a tengerfenéken élő ökoszisztémákat. A “nem szándékolt fogásnak” (lásd. tonhal) magas az aránya!
Ördöghal
Az ördöghal esetében is a vonóhálós halászatot (trawling) vagy a fenékkaparó hálót (dredging) alkalmazzák gyakran. Ezek a halászati módszerek kárt okozhatnak a tengerfenéken élő ökoszisztémákban és magas arányú a „nem szándékolt fogás” mennyisége is.
Tőkehal (Atlanti-óceáni)
A tőkehal a lazachoz hasonlóan igen népszerű halfaj. Jelenleg túlhalászat jellemzi ezt a fajt is.
Szardella (Fekete- és Mediterrán-tengeri)
A Mediterrán-tengerben élő fajtát erősen túlhalászták. A mediterrán konyhában meghatározó szerepet játszik ez az apró hal. A szardella a Heringalakúak rendjébe tartozik, mint a szardínia, amivel összekeverik gyakran. Javasolt az atlanti-óceáni szardella fogyasztása.
Pangáziusz (Vietnám, Kambodzsa)
A pangáziuszt nagyon rossz körülmények között tenyésztik. Sokszor szennyezett körülmények között, így a húsukban felhalmozódhatnak káros anyagok. Gyakran növekedési hormonokkal és antibiotikumokkal tömik a halakat.
Halibut/Óriás laposhal (Atlanti-óceáni)
Javasolt a tenyésztett.
Marlin
A kerítőhálós halászati rendszerrel (longline) fogott halak felszolgálása nem elfogadható. Hanyatlóban vannak a marlin populációk, mert erősen túlhalászott a faj.
Tengeri sügér (Fekete-tengeri)
A vonóhálós (trawling) halászattal fogott halak felszolgálása nem elfogadható. Javasolt a szintén Fekete-tengeri csapdás (trap) halászati módszer.
Tokhal
A vadvízi tokhal (természetes állománya) veszélyeztetett és tiltott a halászata. A tokhal leginkább Oroszország vizeiben található meg szabadon. Túlhalászat és a rossz vízszabályozás hatására nagyon lecsökkent a számuk. Nagyon finom húsú hal és az ikrájukból kaviár készül, ezért az orvhalászok nagy mértékben fenyegetik a populáció fennmaradását. Javasolt a tenyésztett fehér tokhal és a hazánkban leginkább elérhető szibériai fajta felszolgálása. A halpiac Győrből hozatja (tenyésztett).
Garnélarák
Az Délkelet- ázsiai garnélák felszolgálása nem elfogadható, kivételt képez, ha MSC tanúsítvánnyal van ellátva. A garnélarák tenyésztés sokszor veszélyezteti a mangrove erdőket is, mivel egyre nagyobb területre van szükségük és ezt az erdők irtásával tudják csak elérni. A tenyésztéssel járó negatív hatások a tengerparti élőhelyek pusztulása és a környezetszennyezés. Az intenzív ráktenyésztés a zsúfolt körülmények a jellemzők, ezért a rákok nagyon sok antibiotikumot kapnak, hogy egészségesen tartsák őket.
A trópusi garnélarák többsége tenyésztett vagy vonóhálós halászati módszert alkalmaznak. A vonóhálós halászati módszernek negatív hatásai vannak a tengerfenéki élőhelyre és magas a nem szándékolt fogás aránya.
Tigrisrák (Lásd: garnélarák)
Tenyésztett nem elfogadható. Javasolt az MSC minősítésű és/vagy az ökológiai (bio) farmokról származót keresni.
Hekk
A hekk hazánkban kapható egyik legnépszerűbb halfajta. A hekk egy tengeri hal, mégis rengeteg helyen megtalálható az étlapon a Balaton vagy a Duna partján. A tőkehalalakúak (Gadiformes) rendjébe tartozik, mint a tőkehal. Nem javasolt az argentin hekk fogyasztása a rendkívül nagy távolság miatt, amit a Falkland-szigetek környékén halásznak.
Pisztráng
A pisztráng a Lazacfélék (Salmonidae) családjába tartozik. A sebes pisztráng őshonos, fogható halfaj hazánkban, ám jelenleg sokkal nagyobb rá a kereslet, mint a kínálat. Érdemes megkérdezni, hogy honnan származik (általában a környeztő országokból).
Vajhal
A vajhal fogyasztása környezeti szempontból nem káros.