Előadások, workshopok
Ha szeretnéd megrendelni valamelyik előadásunkat keress minket a gasztrohos@gasztrohos.hu e-mail címen.
ELŐADÁSOK
Számít, hogy mit eszel!
Az előadás hossza: 60 perc
Ár: 175 000 Ft+ Áfa
Leírás: Előadás az étkezés és a környezetvédelem kapcsolatáról, amelyben a felelős étkezés alapjairól, az élelmiszer-termelés kihívásairól és veszélyeiről beszélünk. Az előadásból kiderül, hogy milyen kapcsolat van a kedvelt édességeink és az esőerdők között, mi köze van a hamburgernek a telefontöltéshez, és hogy valóban a messziről érkező superfoodok fogyasztása-e az egészségünk titka.
A menü egyharmada
Az előadás hossza: 60 perc
Ár: 175 000 Ft+ Áfa
Leírás: Két kiflicsücsök, egy alma, fél adag krumplis tészta – ez került a kukánkba a múlt hét folyamán. Amikor valami megszárad, megromlik, megpenészedik, akkor leginkább azt a pénzt sajnáljuk, amit az élelmiszerrel együtt kidobunk az ablakon. Valójában sokkal többet veszítünk: emberek munkáját, megélhetését, sőt, a természeti erőforrások hihetetlen mennyiségét hajítjuk ki. Ha mindez nem lenne elég, íme még egy motiváció arra, hogy megegyük, amit megvettünk: a kidobott étel jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz is! Az előadásban az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásai mellett érdekes és sokszor meghökkentő ételmentő ötletek is bemutatásra kerülnek.
Superfoodok közel s távol
Az előadás hossza: 60 perc
Ár: 175 000 Ft+ Áfa
Leírás: Valóban léteznek hazai "Superfoodok"? Mit jelent egyáltalán a "Superfood" kifejezés? Tényleg az egzotikus alapanyagok fogyasztása az egészségünk kulcsa? Előadásunkban megmutatjuk a "Superfoodok" környezeti, társadalmi árnyoldalait és szuper beltartalmi értékekkel rendelkező alternatívákat is kínálunk helyettük. Sőt, a jövő "Superfoodjai" is terítékre kerülnek! Az előadás után a résztvevők egy digitális receptkönyvet is kapnak.
Nem etetem a szemetesem
Előadó: Lehel Zsuzsanna, környezetbarát étkezési szakember
Az előadás hossza: 60 perc
Ár: 175 000 Ft+ Áfa
Leírás: Vajon akkor is van mód diétára fogni a szemetesem, ha nem tudok egyből zero waste életmódra váltani? Csak a csomagolásmentes boltban vásárolhatok fenntartható módon? Engem nem érint az óceánok szennyezése, vagy mégis? Hogyan kezdjem kicsiben a mindennapjaim zöldítését? És mit tehetek a munkahelyemen? Ezekre a vállalati környezetben gyakran hallható kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat ebben az online kvízzel is kiegészített, interaktív előadásban.
Fenntartható élelmiszer-termelés, és fogyasztás
Előadó: Szöllősi Réka élelmiszeripari elemző, az Élelmiszervilág blog írója
Az előadás hossza: 60 perc
Ár: 175 000 Ft+ Áfa
Leírás: Világszerte egyre jobban foglalkoztatja a fogyasztókat, a vállalatokat és a kormányokat is, hogy milyen összefüggés van a táplálkozás, az élelmiszerválaszték alakítása és a klímaválság megelőzése és hatásainak enyhítése között. Ezzel kapcsolatban is hajlamosak vagyunk azonban csak azokat meghallgatni, akik eleve a mi véleményünket osztják, függetlenül attól, hogy az igazság mindig valahol középen van. Most még abban a pillanatban vagyunk, amikor a fejekben elültethetjük azt a fontos gondolatot, hogy a fenntartható táplálkozás egy rendkívűl összetett dolog, a klímaválságot pedig nem azzal fogjuk megoldani, ha a többségi társadalom lehetőségeihez mérten szélsőséges szokások megvalósításáért kampányolunk. Ehelyett minél több tudományosan megalapozott ismeretet kell szereznünk a témában és a helyi viszonyokra vonatkoztatva kell kialakítanunk a fenntartható élelmiszer-ellátásunkat. Előadásában Szöllősi Réka arra vállalkozik, hogy közérthető módon körüljárja a fenntarthatóbb élelmiszer-termelés és fogyasztás kialakításának tudományos hátterét, a korlátokat és a megoldási lehetőségeket. Igény esetén bemutatja az élelmiszer-ellátásunkat jelentős részben meghatározó, európai jogszabályi környezet várható változását is a fenntarthatóság szemszögéből.
Fehérjekalauz a gyakorlatban – Miért, mennyi, miből, hogyan?
Előadó: Schmidt Judit, dietetikus, a Youteeful blog írója
Az előadás hossza: 60 perc
Ár: 175 000 Ft+ Áfa
Leírás: Napjainkban kiemelt szerepet kap az egészségtudatos és fenntartható táplálkozás. A két terület szorosan összefonódik, a klímaválság miatt is különösen fontos, hogy mi kerül a tányérunkra. Ezen belül a fehérjék, fehérjeforrások szerepe is felértékelődött. Az előadásban részletesen, gyakorlati példákkal, de közérthetően említjük, mi a fehérjék szerepe, melyek a legjobb forrásaik, mi a különbség az állati és növényi fehérjék között? Mik a túlzott és hiányos fehérjefogyasztás kockázatai? Szóba kerül az is, vajon a mindennapi étrendünkkel mennyire tudjuk fedezni a napi fehérjeszükségletet, szükség van-e külső pótlásra, hogyan lehet helyettesíteni az állati fehérjeforrásokat, ha szeretnénk környezettudatosabban étkezni?workshopok
mikrozöld workshop
A workshopot tartja: A Felelős Gasztrohős Alapítvány egyik munkatársa
Hossza: 60 perc
Ár: 200 000 Ft+ Áfa
Leírás:Közeleg a tél! És ezzel a mikrozöldek és csírák szezonja is! Itt az idő, hogy elmerülj ezeknek az apró, ámde szuper(food) növényeknek a világában. A mikrozöld készítés és a csíráztatás egyszerű, de kreatív módja annak, hogy télen, a konyhádban is képes legyél a saját élelmed megtermelni, méghozzá fenntartható módon és egyszerűen! Ezek a kis növények természetesen nem váltják ki a főétkezéseket, de tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal, és garantáltan felturbóznak egy egyszerű tésztát vagy szendvicset.