ELŐADÁSOK

Számít, hogy mit eszel!

Előadó: Kiss-Szabó Eszter, vagy a Felelős Gasztrohős másik munkatársa

Az előadás hossza: 60 perc

Ár: 120 000 Ft+ Áfa

Leírás: Előadás az étkezés és a környezetvédelem kapcsolatáról, amelyben a felelős étkezés alapjairól, az élelmiszer-termelés kihívásairól és veszélyeiről beszélünk. Az előadásból kiderül, hogy milyen kapcsolat van a rántott hús és az esőerdők között, mit jelentenek a tojásokon található számok, és hogy valóban a messziről érkező superfoodok fogyasztása-e az egészségünk titka.

A menü egyharmada

Előadó: Kiss-Szabó Eszter, vagy a Felelős Gasztrohős másik munkatársa

Az előadás hossza: 60 perc

Ár: 120 000 Ft+ Áfa

Leírás:  Két kiflicsücsök, egy alma, fél adag krumplis tészta – ez került a kukánkba a múlt hét folyamán. Amikor valami megszárad, megromlik, megpenészedik, akkor leginkább azt a pénzt sajnáljuk, amit az élelmiszerrel együtt kidobunk az ablakon. Valójában sokkal többet veszítünk: emberek munkáját, megélhetését, sőt, a természeti erőforrások hihetetlen mennyiségét hajítjuk ki. Ha mindez nem lenne elég, íme még egy motiváció arra, hogy megegyük, amit megvettünk: a kidobott étel jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz is! Az előadásban az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásai mellett érdekes és sokszor meghökkentő ételmentő ötletek is bemutatásra kerülnek.

Fenntartható élelmiszer-termelés, és fogyasztás

Előadó: Szöllősi Réka élelmiszeripari elemző, az Élelmiszervilág blog írója

Az előadás hossza: 60 perc

Ár: 120 000 Ft+ Áfa 

Leírás: Világszerte egyre jobban foglalkoztatja a fogyasztókat, a vállalatokat és a kormányokat is, hogy milyen összefüggés van a táplálkozás, az élelmiszerválaszték alakítása és a klímaválság megelőzése és hatásainak enyhítése között. Ezzel kapcsolatban is hajlamosak vagyunk azonban csak azokat meghallgatni, akik eleve a mi véleményünket osztják, függetlenül attól, hogy az igazság mindig valahol középen van. Most még abban a pillanatban vagyunk, amikor a fejekben elültethetjük azt a fontos gondolatot, hogy a fenntartható táplálkozás egy rendkívűl összetett dolog, a klímaválságot pedig nem azzal fogjuk megoldani, ha a többségi társadalom lehetőségeihez mérten szélsőséges szokások megvalósításáért kampányolunk. Ehelyett minél több tudományosan megalapozott ismeretet kell szereznünk a témában és a helyi viszonyokra vonatkoztatva kell kialakítanunk a fenntartható élelmiszer-ellátásunkat. Előadásában Szöllősi Réka arra vállalkozik, hogy közérthető módon körüljárja a fenntarthatóbb élelmiszer-termelés és fogyasztás kialakításának tudományos hátterét, a korlátokat és a megoldási lehetőségeket. Igény esetén bemutatja az élelmiszer-ellátásunkat jelentős részben meghatározó, európai jogszabályi környezet várható változását is a fenntarthatóság szemszögéből.

Nem etetem a szemetesem

Előadó: Lehel Zsuzsanna, környezetbarát étkezési szakember

Az előadás hossza: 60 perc

Ár: 120 000 Ft+ Áfa 

Leírás: Vajon akkor is van mód diétára fogni a szemetesem, ha nem tudok egyből zero waste életmódra váltani? Csak a csomagolásmentes boltban vásárolhatok fenntartható módon? Engem nem érint az óceánok szennyezése, vagy mégis? Hogyan kezdjem kicsiben a mindennapjaim zöldítését? És mit tehetek a munkahelyemen? Ezekre a vállalati környezetben gyakran hallható kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat ebben az online kvízzel is kiegészített, interaktív előadásban.