Te is szoktál ételt rendelni otthonra, vagy a munkahelyed melletti étkezdéből, menzáról hozod el az ételt rendszeresen? Biztosan zavar az a rengeteg egyszerhasználatos műanyag doboz, amivel az ebéd után nem igazán tudsz mit kezdeni, legjobb, amit tehetsz, hogy kimosod és a szelektívbe rakod, már amelyiket lehet.

Már évek óta gondolkodunk azon, hogyan lehetne ezt a sok műanyaghulladékot megspórolni és most úgy döntöttünk, elég, belevágunk! Létrehoztunk egy rendszert, amivel a környezetvédelem, a pénztárcád és az élelmiszer-higiénia is jól jár. Ez a Dobozközösség. A Dobozközösség lényege, hogy egyszer kell megvenned a Felelős Gasztrohős Alapítvány által forgalmazott rozsdamentes acél dobozt, amit aztán a Dobozközösségben részt vevő vendéglátóhelyek és ételkiszállítást végző cégek elfogadnak és minden alkalommal, amikor ilyen helyről rendelsz, becserélik neked egy szabályszerűen elmosott ugyanilyen dobozra - amíg világ a világ. :)

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Miért jobb ez, mint anyukám régi ételtároló doboza?

Nem jobb. A szüleink által használt éthordós doboz és az egész ételhordásos rendszer környezetvédelmileg nagyszerű volt.

Az élelmiszer-higiéniai szabályok szigorodásával azonban a vendéglátóhely csak szigorú feltételek esetén teheti bele a vendég által hozott dobozba az ételt. Ezért sok vendéglátóhely nem kockáztat és inkább nem teszi bele a te dobozodba az ételt.

Amikor a Dobozközösség dobozát átadod az étteremnek vagy a futárnak, akkor azt ő nem tölti újra, hanem elrakja a piszkos edények közé és helyette elővesz egy ugyanilyen dobozt, amit előzőleg ott a vendéglátóhelyen szabályszerűen elmostak. Így ő nem kockáztat, és a környezetet sem terheljük feleslegesen. Ezt a dobozt egyre több vendéglátóhelyen becserélik, reméljük eljön az idő, hogy szinte mindenhol használhatod majd. Ezért más ez, mint egy sima éthordó.

Ez akkor egy betétdíjas doboz?

Nem, itt nem kapod vissza a doboz árát, ha visszaviszed. Innentől kezdve azonban a részt vevő éttermekben már nem kell fizetned a csomagolóanyagért soha többet :)

Tehát mindig cipelnem kell magammal a dobozt, ha használni akarom?

Igen, egyelőre. Tervezzük egy token rendszer bevezetését, ha már sok vendéglátóhely csatlakozott, hogy bárhol be tudd cserélni a dobozt és csak egy kis tokent kelljen cipelned. A doboz egyébként nem nehéz, 150 gramm és mivel előre gondolnod kell arra, hogy hol fogsz enni aznap, segít neked kiszámíthatóbb és kevésbé hektikus életet élni. :)

Mi van ha elfelejtem elvinni, vennem kell még egyet?

Sajnos igen. Vagy veszel még egyet, amit aztán elajándékozhatsz barátnődnek, kollégádnak, vagy lesz otthonra egy menő cseppmentes dobozod. Ha pedig nem szeretnél újra beruházni, akkor ebben a (ritka) esetben választhatod a kevésbé fenntartható csomagolási alternatívákat.

Mi van ha tönkreteszem, eltöröm?

A doboz alja rozsdamentes acél, ha pont úgy esik le, akkor kicsit behorpadhat, de ez a használatot nem befolyásolja. A tetején a csatok egy idő után elfáradhatnak, viszont a tetőt 300 Ft-ért kicserélik neked a vendéglátóhelyen. Az acél edény mérsékelten karcálló, de ha nagy szelet húsokat kell felvágnod, akkor inkább tedd ki az ételt egy tányérra.

Ha nem mikrózhatom, akkor hogyan melegítsem meg az ételt benne?

A rozsdamentes acél edényt ne tedd a mikróba! Helyette beteheted a sütőbe (tető nélkül) vagy elektromos tűzhelyen is megmelegítheted benne az ételt (ekkor maga a doboz is felmelegszik, ezért érdemes kesztyűt használni). Ha csak mikród van, akkor ki kell tenned egy tányérra az ételt.

Miért acél, műanyag tetővel?

Több ok is szólt az acél mellett, de a legfontosabb szempont az a tulajdonsága volt, hogy tartós és az életciklusa végén újrahasznosítható. A rozsdamentes acél jóval karcállóbb, mint a műanyag, ezért tovább használható és jóval könnyebben tisztítható, mint a műanyag. Tanulmányok igazolták, hogy az acélon nehezebben szaporodnak el a baktériumok, mint a műanyag felületeken.

A teteje azért műanyag mégis, mert acél tetővel egyszerűen nem találtunk cseppmentesen záródó dobozt a nagyközönségnek is megfizethető áron. A teteje polipropilén (PP), ami jól újrahasznosítható, ráadásul BPA mentes. Ha le kell selejtezned a tetőt, akkor kérjük, hogy a szilikon tömítést szedd ki belőle.

A saját dobozomba is kérhetem az ételt, nem tilos a vendéglátóhelynek beletennie?

A vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet nem tiltja, de szigorú feltételekhez köti. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály hivatalos szakmai álláspontja szerint a vendéglátóhely felelőssége eldönteni, hogy vállalja-e az ebből eredő kockázatokat. (Itt olvashatsz még a betétdíjas dobozokról.)

Miért jobb ez, mint a lebomló doboz?

A lebomló, vagy lebontható dobozok nagy része (pl. PLA) csak ipari komposztálóban, szabályozott körülmények között (min 70fok, állandó páratartalom) bomlanak csak le teljesen, ha nem kerülnek oda, akkor az anyag nem hasznosul újra, lényegében ugyanúgy hulladék lesz belőle, mint a műanyagból. Ráadásul ezeket TILOS a szelektívbe dobni, mert tönkre tehetik annak a tisztaságát és felhasználhatóságát, így nem tehetsz mást, mint hogy a kommunálisba dobod.

Hol vehetem meg a dobozt?

A dobozt megveheted bármelyik, a Dobozközösségben résztvevő vendéglátóhelyen; de akár most azonnal is megrendelheted tőlünk.

 

Használd egészséggel!