Rendhagyó tanóra keretén belül megismertetjük az iskolásokat a fenntartható és tudatos táplálkozás és fogyasztás alapjaival: átvesszük velük, miért jó helyi, szezonális alapanyagokat vásárolni; megmutatjuk nekik, hogy miért jó, ha tudatosan, tervezetten vásárolunk és inkább piacon vesszük az alapanyagokat a szupermarket helyett. Megtanítjuk nekik, hogy miket figyeljenek a termékek csomagolásán, illetve a vásárláshoz kapcsolódóan mélyíthetik ismereteiket a hulladékszelektálás terén is. 

A játék menete


A Diák PróbatÉtel során 3-6 fős csapatokat alkotunk. Az akadálypálya hat elemből áll, melyek között forgószínpadszerűen haladnak a csapatok. Az állomások röviden a következőek:

  • A hazai termények felismerését és szezonalitását tesztelő mágneses évkerék;
  • Egy átlagos háztartásban fellelhető hulladék útját szemléltető mágneses labirintus – a csapatnak kell kitalálni, mi hova kerül és közös munkával el is kell helyezni a hulladékot;
  • A fenntartható táplálkozáshoz tippeket adó ügyességi játék – a „superfood”-nak kikiáltott élelmiszerek ismeretét, ügyességet és csapatkoordinációt igénylő feladat;
  • “Világmegváltó Menüsor” – Ebédmenü tervezése fenntarthatósági szempontok alapján.
  • A diákok által kedvelt termékeken megtalálható védjegyeket bemutató látványos párkereső, kakukktojással.
  • Az étkezést több szempontból körbejáró, érdekességekkel tűzdelt tesztsorok segítségével ismerhetnek meg új információkat a résztvevők.

A játék elején és végén az összes résztvevőt bevonó feladatokat adunk.

Először közösen hangolódunk a feladatokra egy, a játékosok környezetvédő oldalát feltáró párkereső feladattal, amiben ki kell deríteni, kire igaz az adott állítás a csapatból: például komposztál, szelektíven gyűjti a hulladékot otthon, Húsmentes Hétfőt tart.

A pálya végén, amikor összegyűlünk egy közös zárásra, a Zöld-Sors-Kerekét megpörgetve mindenki húzhat egy egyedi zöld kihívást, melyet a következő hetekben teljesíthet.

A program eddig négy középiskolában zajlott le, nyolc osztály részvételével. A visszajelzések alapján a programot érdekesnek és tanulságosnak ítélték a diákok és a kísérő tanárok is. Amennyiben többet szeretnél megtudni a programról vagy arról, hogyan rendelhető meg, kérlek jelentkezz a gasztrohos@gasztrohos.hu címen.

Gasztrohős Kalandpálya középiskolásoknak az ALDI Magyarország támogatásával

A NIOK Alapítvány, az Északi Támpont Egyesület és az ALDI Magyarország közös pályázatának keretében a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársai két budapesti oktatási intézményben, a BGSZC Széchenyi István Szakgimnáziumban és a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban tartottak játékos szemléletformáló programot. A Kalandpálya lényege az volt, hogy az osztályok közösen, majd kisebb csapatokban oldjanak meg fenntartható étkezéshez kapcsolódó feladatokat. Eközben nem csak új tudásra tettek szert, hanem jól szórakoztak és gyakorolták az együttműködést is. A játék során olyan témák kerültek feldolgozásra, mint a szezonális hazai alapanyagok, a hazai “szuperélelmiszerek”, a csomagolásokon található védjegyek vagy az étkezéshez kapcsolódó hulladékok kezelésének ismerete.

A visszajelzések alapján a program keretében a diákok “játszva tanultak”, “bővítették ismereteiket” egy “nagyon jól szervezett”, “hiánypótló, nagyon gyakorlatias foglalkozás” keretében. Bízunk benne, hogy a jövőben még több intézménybe eljuthatunk. Amennyiben szeretnéd, hogy a te intézményedbe is eljussunk, jelezd szándékod a gasztrohos@gasztrohos.hu e-mailcímen.