Karfiol

Leírás
Az adatok 100 g-ra vonatkoznak: energiatartalma 30 kcal, 3,9 gszénhidrátot, 2,4 g fehérjét tartalmaz, víztartalma 91,6 g. Vitaminok közül B1-, B2-, C-vitamint, folsavat, niacint, pantoténsavat, ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket, mangánt tartalmaz.
A káposztafélék közös jellemzői:
gazdagok vitaminokban, mint pl. C-, B-vitaminokban, folátban és ásványi anyagokban. Jelentős a fitonutriens (olyan jótékony hatású vegyületek, amelyek a növényi eredetű ételekben található) tartalmuk, továbbá olyan kéntartalmú bioaktív anyagokat (izotiocianátok, glükózinolátok) tartalmaznak, amelyek daganatmegelőző hatásúak (fontos megjegyezni, hogy ezek az anyagok egy része hő hatására lebomlik vagy átalakul, ezért kíméletes hőkezelés javasolt, mint pl. gőzben főzés vagy párolás) Jó rostforrások, kis energiatartalmúak, ezért jól beilleszthetők fogyókúrába.
Betakarítási hónapok





