Karalábé

Leírás
Az adatok 100 g-ra vonatkoznak: Energiatartalma 39 kcal, 6,9 g szénhidrátot tartalmaz, 2,1 g fehérjét, víztartalma 89 g. Vitaminok közül C-, B1-, B2-, B6- vitamint, folsavat, biotint, niacint, pantoténsavat, ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, vasat, cinket tartalmaz.
A káposztafélék közös jellemzői:
gazdagok vitaminokban, mint pl. C-, B-vitaminokban, folátban és ásványi anyagokban. Jelentős a fitonutriens (olyan jótékony hatású vegyületek, amelyek a növényi eredetű ételekben található) tartalmuk, továbbá olyan kéntartalmú bioaktív anyagokat (izotiocianátok, glükózinolátok) tartalmaznak, amelyek daganatmegelőző hatásúak (fontos megjegyezni, hogy ezek az anyagok egy része hő hatására lebomlik vagy átalakul, ezért kíméletes hőkezelés javasolt, mint pl. gőzben főzés vagy párolás) Jó rostforrások, kis energiatartalmúak, ezért jól beilleszthetők fogyókúrába.
Betakarítási hónapok





