Fodros kel

Leírás
Az adatok 100 grammra vonatkoznak: energiatartalma 35 kcal, fehérjetartalma 2,9 g, szénhidrát tartalma 4,4 g, víztartalma 90 g, zsírtartalma 1,5 g, élelmi rosttartalma: 4,1 g. Vitaminok közül: C (93 mg/ 100 g)-vitamint, folátot, niacint, B1-, B2 -vitamint, ásványi anyagok közül: 348 mg / 100 g káliumot, kalciumot (254 mg/ 100 g), foszfort, magnéziumot, nátriumot, vasat tartalmaz.
A káposztafélék közös jellemzői:
gazdagok vitaminokban, mint pl. C-, B-vitaminokban, folátban és ásványi anyagokban. Jelentős a fitonutriens (olyan jótékony hatású vegyületek, amelyek a növényi eredetű ételekben található) tartalmuk, továbbá olyan kéntartalmú bioaktív anyagokat (izotiocianátok, glükózinolátok) tartalmaznak, amelyek daganatmegelőző hatásúak (fontos megjegyezni, hogy ezek az anyagok egy része hő hatására lebomlik vagy átalakul, ezért kíméletes hőkezelés javasolt, mint pl. gőzben főzés vagy párolás) Jó rostforrások, kis energiatartalmúak, ezért jól beilleszthetők fogyókúrába. A káposztaféléket fogyaszthatjuk salátaként, egytálételként, főzelékként, köretként, rakott, töltött, savanyított formában.
Betakarítási hónapok






