Endívia / Cikória / Radicchio

Leírás
Az adatok 100 grammra vonatkoznak: energiatartalma: 17 kcal, fehérjetartalma 1,3 g, szénhidrát tartalma 2,3 g, víztartalma 94,6 g, zsírtartalma 0,2 g.
Vitaminok közül: B1 (51 μg/ 100 g), B2 (33 μg/ 100 g)-vitamint, niacint, folsavat, biotint, C-vitamint, karotint, ásványi anyagok közül: káliumot (194 mg/ 100 g), foszfort (26 mg/ 100g), kalciumot, magnéziumot, nátriumot, mangánt, cinket tartalmaz.
Keserű íz jellemzi, amelynek mértéke függ a fajtától, termőhelytől, a vízellátottságtól és a növény korától. Érdemes a halványabb színű fejeket választani, mert azok kevésbé keserűek.
Vörös cikória, más néven radicchio: Az adatok 100g-ra vonatkoznak: energia 23 kcal, fehérje 1,5 g, szénhidrát 4,5 g, zsírtartalom 0,25 g. Tartalmaz K és E-vitamint, továbbá inulint,ami energiaforrás a vastagbélben található probiotikus baktériumok számára energiaforrás. Külső levelei zöldek maradnak (nem fogyaszthatók), ezek beborítják a fejet, mert napfénymentes környezetre van szükség a a belső levelek vörös színének kialakulásához. Ugyanis sötétben a zöld klorofill lebomlik és helyette az intibin nevű vegyület (amely a vörös szín kialakulásért felelős) kerül előtérbe. Az intibin serkenti az epeműködést és ezzel az emésztést is.
Betakarítási hónapok




