Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy kisgyermekes családok milyen apró változtatásokkal tehetnek azért, hogy Földünk élhetőbb legyen. Segítségül hívhatjuk a Felelős Gasztrohős kabalafiguráit, de konkrét tippeket is adunk, hogy a gyerekekkel is élmény legyen a zöldítés! (Ovisprogramunk is van, arról itt olvashattok.)

BEVÁSÁRLÁS

MENŐ A HELYI, A SZEZONÁLIS
A külföldről behozott élelmiszerek a szállítás és raktározás miatt többszörösen terhelik a környezetet. Mind az egészségünk, mind a környezet szempontjából az a legjobb választás, ha a helyi és éppen aktuálisan termő zöldségeket, gyümölcsöket választjuk! A Gasztrohős minden hónapban megmutatja Neked, melyek a szezonális termékek itthon! Ha van lehetőségetek, szezonban érdemes elmenni szüretre/szedd magad akcióra, hogy lássák a gyerekek, hogyan teremnek ezek a kincsek!

A RONDA IS UGYANOLYAN FINOM
A nem szokványos alakú/méretű/kinézetű zöldségeknek rendszerint semmi bajuk, mégis sokszor végzik a kukában. A szupermarketek egyenméretű és -színű gyümölcseihez hozzászokott vásárlók sokszor kerülik a görbe répát vagy puklis krumplit, így ha mi azt választjuk, máris tettünk valamit az élelmiszer-hulladékok csökkentéséért! A gyerekek ráadásul imádják, hiszen a vicces alakú zöldségek, gyümölcsök megmozgatják gazdag fantáziájukat, akár meséket is kitalálhatunk velük.

CSÖKKENTHETITEK A CSOMAGOLÁST
Vásárolhattok minél kevesebb csomagolással rendelkező termékeket! A fóliázott uborkával, a csomagolt koktélparadicsommal, a habtálcára sorolt almákkal rengeteg hulladék termelődik az otthonunkban, teljesen feleslegesen.

A PIAC ÉLMÉNY IS LEHET
Sokkal több egészséges, helyi alapanyagot tudtok így beszerezni, sok mindent vehettek kimérve, saját edénybe, ráadásul egy pár alkalom után ismerősként beszélgettek majd a termelőkkel! Extraként a gyerekek általában mindig kapnak valami finom kóstolót 😉

A BEVÁSÁRLÓLISTÁVAL SPÓROLHATTOK IS
Ha előre összeírod mit szeretnél venni, elkerülhető, hogy olyan dolgok kerüljenek a kosárba, amelyekre nincsen szükség. Megkérhetitek a gyerekeket, hogy segítsenek! A kisebbekre rábízhatjuk, hogy nézzék meg, van-e még liszt a dobozában, a nagyobbacskára pedig akár a lista írását is.

ÉRDEMES SAJÁT SZATYROT TARTANI A TÁSKÁKBAN
Akkor is legyen nálatok egy-két vászonszatyor, kisebb nejlonszatyor is akár, ha nem terveztek bevásárolni menni! Ha tervezett a vásárlás, akkor fedeles dobozokat, csatos üvegeket, dobozokat is érdemes magunkkal vinni, így rengeteg kimért terméket csomagolásmentesen vehetünk meg! A gyerekeknek készíthetünk saját kis vászonszatyrot, imádni fogják!

ÉTKEZÉS

EGÉSZSÉGES & FINOM
A helyi, szezonális alapanyagokból nagyon változatosan lehet főzni! Honlapunkon és facebook oldalunkon igyekszünk sok-sok receptet mutatni mindehhez! A gyerkőcöket kicsi kortól érdemes bevonni a főzésbe! Egy saját fakanál, egy kis kötény motiváltabbá tudja tenni őket.

KEVESEBB HÚS ÉS TEJTERMÉK IS ELÉG
A hús és tejtermékek előállítási folyamata nagymértékben terheli a környezetet. Éppen ezért érdemes az étrendünket úgy összeállítani, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék, illetve a gabonák legyenek túlsúlyban benne. A világszerte ismert Húsmentes hétfő kampány rengeteg háziasszonyt serkentett jobbnál jobb húsmentes receptek kidolgozására. Tippeket itt kaphattok!

A KEVESEBB (FÉLE) TÖBB
A szülők gyakran esnek abba a csapdába, hogy annak érdekében, hogy biztosan jól egyen a gyerek, túl nagy választékot kínálnak. Ha például csak kétféle feltét közül választhatnak a gyerekek a kenyérre, azzal egyrészt a válogatósságot is megelőzzük, másrészt kevesebb étel megy veszendőbe.

TÖBBSZÖR SZEDNI TAKARÉKOS
Tanítsuk meg a gyerekeknek a szüleinktől már jól ismert „annyit szedj, amennyit megeszel” elvet! Rengeteg élelmiszer-hulladék keletkezik azért, mert a gyerekek otthagyják az ételt. Próbáljuk meg rászoktatni a kicsiket, hogy egyszerre csak keveset szedjenek!

A MARADÉK ÉRTÉK
Ha néhány naponta szisztematikusan átnézzük a hűtőszekrényt, elkerülhetjük, hogy hetekkel ezelőtt lejárt/megromlott ételek kerüljenek a kukába. Egy kis kreativitással maradékokból csodálatos ételeket lehet készíteni. Megmaradt kenyérből, kalácsból a bundáskenyértől a máglyarakáson át a zsemlemorzsáig számos dolog készíthető. A megkeményedett sajtot robotgépben le lehet darálni, lefagyasztani, s így bármikor előkapható egy tésztára vagy pizzára. A maradék főtt krumpliból egy jó kis krokett, a dirib-darab kolbászokból néhány krumplival fantasztikus krumplitorta készíthető.

KÉT LEGYET EGY CSAPÁSRA: ADNI & ÉTELT MENTENI
Ha túl sokat főztetek, s úgy látjátok, nem fogyna el, vigyétek át a szomszédnak! Az is megoldás, ha felajánljátok egy erre való FB-csoportban vagy kiviszitek egy hajléktalannak. Így nemcsak azt tanulják meg a gyerekek, hogy az étel érték, hanem azt is, hogy másoknak adni, különösen a rászorulóknak, jó érzés.

ÉRDEMES KERÜLNI A PÁLMAOLAJAT
Sajnos pálmaolaj rengeteg élelmiszerben van. Olcsó növényi zsiradék, hiszen egyrészt az olajpálma igen nagy hozamú növény (ami önmagában nem lenne rossz), de sajnos a termesztésénél legtöbbször teljesen figyelmen kívül hagyják a környezeti szempontokat. Mivel olcsósága miatt a felhasználás évről-évre csak nő, ezért őrült ütemben irtják az esőerdőket Malajziában és Indonéziában, hogy ezeken a területeken olajpálma-ültetvényeket alakítsanak ki. Ez nem egy egyszerűen megvalósítható tipp, mert szinte az összes margarinban, édes- és sós kekszben, csokoládéban, mogyorókrémben, leveles tésztában, müzliben és még megannyi termékben megtalálható. De szerencsére vannak kivételek!

ÚTKÖZBEN
KULACS ÉS NASI A TÁSKÁBAN
Mindig legyen Nálatok kulacsban víz! Egyrészt tényleg fontos a sok folyadék, másrészt így elkerülhető a sok PET-palackos vagy kisdobozos üdítő vásárlás. Szintén praktikus kis dobozban vagy mosható cipzáras tasakban aszalt gyümölcsöket vinni magunkkal, mert az édesség utáni vágy kioltható ezekkel is. Aszalványokat és magokat pedig kimérősen is vásárolhatunk!

A SVÉDASZTAL GYAKORLÁSNAK IS JÓ TEREP
Ha szállodában vagytok, a svédasztal kiváló terepe a tanulásnak. Egyrészt fontos, hogy itt is csak nagyon mértékletesen szedjünk a tányérunkra, másrészt igyekezzünk a kiscsomagolású vajak, lekvárok helyett a kimérőseket választani.

ZÖLD ÉTTERMEK, KÁVÉZÓK, SÜTIZŐK
Fenntartható Vendéglátóhely hálózatunk tagjai mind környezettudatosan működnek, s sokan közülük kifejezetten gyerekbarátak. Böngésszetek közöttük!

HELYI TERMELŐKTŐL OTTHONRA, AJÁNDÉKBA
Ha utaztok, érdemes tájékozódni a helyi termelőkről, hiszen minden vidékre más és más alapanyag jellemző! Akár zöldséget, gyümölcsöt vagy az azokból készült csemegéket, akár tejterméket, húsárut is érdemes közvetlenül a termelőtől vásárolni akár magunknak, akár „szuvenírnek”!

HULLADÉKKEZELÉS

HULLADÉKCSÖKKENTÉS & KOMPOSZTÁLÁS
A szelektív hulladékgyűjtés többnyire már ismert, s a tudatos elvekre fogékony családok már régóta ismerik és alkalmazzák. Az igazán hasznos törekvés az, ha csökkentjük a családunk által termelt hulladékot és a keletkező hulladékot pedig szelektíven gyűjtjük, a zöldhulladékot komposztáljuk. Sokan úgy gondolják, ez csak kertes házakban lehetséges, pedig egyrészt léteznek beltéri komposztálási lehetőségek (pl. gilisztakomposztáló), másrészt közösségi helyek is (pl. Budapesten a Humusz Ház), ahol szívesen fogadnak zöldhulladékot. Szintén jó megoldás körbekérdezni ismerőseinket, hogy ki az, aki szívesen fogadja, hiszen aki komposztál, az tudja, milyen értékes táptalaj keletkezik a növények számára. Létezik már mobilapplikáció is, ahol találkozhatnak azok, akik fogadnak és akik leadnának zöldhulladékot. A gyerekeket abszolút be lehet vonni a komposztálás folyamatába, a gilisztakomposztálót pl. kifejezetten élvezni fogják, főleg, ha átlátszó dobozokból készítjük, hiszen így megfigyelhetik a gilisztákat „munka” közben.

KERTÉSZKEDÉS

ÜLTETÉS, GONDOZÁS, SZÜRETELÉS
Még az erkéllyel sem rendelkező lakásokban is lehetőség van megmutatni a gyerekeknek, hogy hogyan keletkezik a táplálék. Fűszernövényeket még a lakásban is lehet ültetni cserépbe, egy balkonon pedig akár paradicsom is nevelhető. A közös ültetés, öntözés, aztán a végén a „szüret” olyan élmények, amelyekkel a gyerekek sokkal mélyebben tanulják meg, hogy milyen öröm, ugyanakkor sok munka létrehozni a táplálékot!