Főétel
gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 1-1,5 óra
Könnyű
4-6 fő
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

50-50 dkg padlizsán, cukkini, patisszon (elhagyható), krumpli
60-80 dkg lédús paradicsom
2 fej (lila)hagyma
5 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
2 dl olívaolaj
só, bors, petrezselyem (vagy kapor)

Elkészítés

Ahány ház, annyiféle briam – a görög-arab zöldséges egytál sütőben és serpenyőben készítve egyaránt remek és jól variálható fogás – de a cukkini, padlizsán, paradicsom, krumpli, hagyma ötösét egyikből sem érdemes kihagyni.

A vékony szeletekre, ill. apróra vágott hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, petrezselymet (vagy kaprot) keverjük össze. A többi hozzávalót szeleteljük vékony karikákra, majd egy magasabb falú sütőedény alját borítsuk be egy réteg paradicsommal, majd következik egy réteg krumpli, cukkini, padlizsán, patisszon ebben a sorrendben mindaddig, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejét egy réteg paradicsom zárja. Minden réteget, a tetejét is sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a hagymás keverékkel. Végül az egészet locsoljuk meg az olívaolajjal, takarjuk le fóliával, és sütőbe téve kb. 180 fokon 1-1,5 óra alatt süssük puhára. Friss petrezselyemmel (vagy kaporral) megszórva tálaljuk.
Tepsis briam másképp: A patisszon helyett (vagy mellett) kerülhet bele okra, valamint 50 dkg zöldbab (legjobb a spárgabab) és 2 szál sárgarépa is. Egyszerűbb, ha a hozzávalókat kisebb kockákra vágjuk, egy tepsibe halmozzuk, fűszerezzük, alaposan összekeverjük, és fóliával lefedve, sütőbe téve kb. 180 fokon 1-1,5 óra alatt puhára sütjük. A sütés befejezése előtt kb. 10 perccel levehetjük a fóliát, hogy a teteje kissé megpiruljon. Friss petrezselyemmel (vagy kaporral) megszórva tálaljuk. (Fűszerezésekor a petrezselyem mellett tárkonnyal, oregánóval is érdemes kísérletezni.)
Serpenyős briam: Ez esetben vágjuk kockákra a zöldségeket. Kb. 4 személyre elég 2 kisebb cukkini, 1 közepes padlizsán, 2 nagyobb krumpli, 3 szem paradicsom, 3 fej lilahagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,5 dl olívaolaj, só, bors, oregano, petrezselyem, 10 dkg feta sajt (elhagyható). A hagymát, fokhagymát tegyük egy nagyobb serpenyőbe, locsoljuk meg az olajjal, és kissé pirítsuk meg. Adjuk hozzá a cukkinit és a padlizsánt, kevergetve pirítsuk néhány percig, majd tegyük bele a paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, és lefedve 10-15 percig főzzük a zöldséges ragut. Végül adjuk hozzá a krumplit, keverjük el, és főzzük még 15-20 percig, amíg a krumpli megpuhul. Ne főzzük túl, akkor jó, ha puhák, de felismerhetők maradnak az egyes hozzávalók. Ha kész, szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel. Morzsolhatunk némi fetát a tetejére, de sajt nélkül is remek fogás.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány