Főétel
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
kb. 1-1,5 óra
Könnyű
4-6 fő
Ősz , Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

Tészta:
45 dkg liszt (teljes kiőrlésű bio búzaliszt, tönkölyliszt, rozsliszt, rétesliszt vegyesen, ízlés szerint),
15 dkg vaj
2 tojás
1 teáskanál
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 mokkáskanál cukor
Töltelék:
1 nagyobb vöröshagyma
kb. 25 dkg gomba
2-3 szál közepes sárgarépa
kb. 15 cm hosszú póré
1 közepes cékla
5-6 db friss kelbimbó
3 szál termetes szárzeller zöldjével együtt
1 közepes savanykás alma
fél narancs
vagy 1 mandarin
1 marék (bio)mazsola
1 marék szezámmag
3 evőkanál szőlőmagolaj
vagy 4 dkg vaj
só, bors
1-1 teáskanál őrölt kömény, kakukkfű, rozmaring, gyömbér
1 tojás a kenéshez

Elkészítés

Mutatós vendégváró kelt tészta rostdús idényzöldségekkel töltve. Fehér réteslisztből is süthető, de teljes kiőrlésű vegyes liszttel még ízletesebb.

Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, majd szalvétával letakarva, meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A vajat habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojásokat, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet. A lisztet a közepén kimélyítjük, és beleöntjük a tejes élesztőt. A tésztát kézzel, fakanállal vagy géppel simára dolgozzuk (ha ragad, kevés lisztet, ha túl kemény, kevés langyos tejet adunk hozzá). Szalvétával letakarva szobahőmérsékleten fél óráig kelesztjük.

Az előkészített, felaprított hagymát, karikákra vágott sárgarépát, szárzellert, kelbimbót, pórét, céklát, gombát a szőlőmagolajon (vagy olvasztott vajon) kb. 10 percig pároljuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd összekeverjük a szezámmaggal, a mazsolával, a keskeny hasábokra vágott almával és az apróra vágott naranccsal. A tűzről levéve az egészet szűrőbe öntjük, hogy a felesleges nedvek lecsorogjanak, ne áztassák el a tésztát (a levét félretesszük alaplének). A zöldségek ízlés és idény szerint variálhatók, csak a mennyiségre (összesen kb. 80-90 dkg) ügyeljünk.

A tészta kétharmad részét félujjnyi vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy vajjal kikent, magas szélű, kb. 1,5 l űrtartalmú pástétomformát (vagy kerek jénait). Beletesszük a fűszeres zöldségragut, tetejét befedjük a megmaradt tésztával, a széleket összedolgozzuk, tetejére a leeső tésztadarabokból díszítést (fonat, évszám, felirat) készíthetünk, majd a tészta tetejét felvert tojással bekenjük. Középen ujjnyi vastag lyukat vágunk, és beleállítunk egy fémcsövet, hogy a sütés közben fölszabaduló gőz szabadon távozhasson. 200 fokos sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt a formából óvatosan tálra csúsztatjuk.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány