Maradékból elkészíthető Praktikus Séf recept
Elkészítési idő Főétel
Elkészítési idő kb. 1-1,5 óra
Nehézségi fok Egyszerű
Költségek Olcsó
Hány főre? 4-6 fő
Melyik évszak? , Ősz

Hozzávalók

Leírás

Mutatós vendégváró kelt tészta rostdús idényzöldségekkel töltve. Fehér réteslisztből is süthető, de teljes kiőrlésű vegyes liszttel még ízletesebb.

Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, majd szalvétával letakarva, meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A vajat habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojásokat, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet. A lisztet a közepén kimélyítjük, és beleöntjük a tejes élesztőt. A tésztát kézzel, fakanállal vagy géppel simára dolgozzuk (ha ragad, kevés lisztet, ha túl kemény, kevés langyos tejet adunk hozzá). Szalvétával letakarva szobahőmérsékleten fél óráig kelesztjük.

Az előkészített, felaprított hagymát, karikákra vágott sárgarépát, szárzellert, kelbimbót, pórét, céklát, gombát a szőlőmagolajon (vagy olvasztott vajon) kb. 10 percig pároljuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd összekeverjük a szezámmaggal, a mazsolával, a keskeny hasábokra vágott almával és az apróra vágott naranccsal. A tűzről levéve az egészet szűrőbe öntjük, hogy a felesleges nedvek lecsorogjanak, ne áztassák el a tésztát (a levét félretesszük alaplének). A zöldségek ízlés és idény szerint variálhatók, csak a mennyiségre (összesen kb. 80-90 dkg) ügyeljünk.

A tészta kétharmad részét félujjnyi vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy vajjal kikent, magas szélű, kb. 1,5 l űrtartalmú pástétomformát (vagy kerek jénait). Beletesszük a fűszeres zöldségragut, tetejét befedjük a megmaradt tésztával, a széleket összedolgozzuk, tetejére a leeső tésztadarabokból díszítést (fonat, évszám, felirat) készíthetünk, majd a tészta tetejét felvert tojással bekenjük. Középen ujjnyi vastag lyukat vágunk, és beleállítunk egy fémcsövet, hogy a sütés közben fölszabaduló gőz szabadon távozhasson. 200 fokos sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt a formából óvatosan tálra csúsztatjuk.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány

Photo by Angèle Kamp on Unsplash